"Готов съм да преразгледам, ако трябва и след срещата с Радев, и мораториума с лекарствата. Майка ми, Бог да я прости, умря от рак. Ние със сестра ми си продадохме, каквото имахме, за да й купуваме молекула за борба с рака."

Това каза премиерът Бойко Борисов в Брюксел. Така той коментира мораториума върху нови лекарства, запазен вчера от парламента след отхвърлянето на ветото на президента върху бюджета на НЗОК. По-рано държавният глава намекна, че следващата стъпка е Конституционният съд, а опозицията вече обяви, че ще го сезира.

"1/3 от страните в ЕС, ако имат дадено лекарство, трябва да го купим и ние. Ще го вкараме пак в парламента и ще го решим", каза Борисов.

Той каза още, че не обръща внимание на лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Въобще не й обръщам внимание на Нинова. Имаше избори със служебно правителство от президента Радев. На всеки 6 месеца, като на някой нещо не му харесва, да правим избори ли? И то точно по време на председателството ни, когато полагаме толкова усилия. Ясно е, че БСП и ДПС искат провал на председателството. Надявам се Доган да говори с хората от партията си. Те искат държавата ни да се провали сега. Ние сами се дърпаме да сме си в казана с катрана. Само вижте как са подбрали датата на вота на недоверие. Това ли е градивната опозиция? Те умират да се сринем и в руините те да се опитват отново да крадат. Ще се съпротивляваме този път много", каза Борисов.

Той каза, че е инициирал среща на върха по време на нашето председателство, в която да участва и Турция.

"Аз знам какво говорят Юнкер, Меркел, Макрон, Ципрас. Всички са категорични, че трябва да запазим моста с Турция, защото иначе всички тези бежанци, които са там, ще дойдат в Европа през България и Гърция. В речта си Юнкер ни даде за пример за финансовото ни състояние. Шефът на ЕЦБ каза, че сме постигнали впечатляващ успех, това беше точната дума", заяви Борисов.

Борисов изтъкна, че темата за "Брекзит" е много сложна и той се надява един ден Великобритания да се върне в ЕС "след всичките мъки, които ще преживеем и те, и ние".

"Много неща се говориха с Юнкер, много малко заключения се приеха. България сега е на върха си в контактите, които имаме с колегите. Имаме рядък шанс да се възползваме от това. Ние ще влезем в Еврозоната и това означава, че ако някой закъса, ние ще вадим от нашите пари, за да им помагаме. Затова искаме много твърди критерии. Призовавам колегите от БСП и ДПС да проявят за тези 6 месеца и малко разум. Имаме редки шансове, след това можем да си покажем българския характер. Разбирам, че завистта е голяма, но в тези 6 месеца да се опитат и те да са малко българи."

Това каза още Борисов.