Лидерите на страните членки на Европейския съюз се договориха преговорите за "Брекзит" да преминат към втората си фаза - за бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел. Това обяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск по време на среща на върха в Брюксел.

"Преминаването към втората фаза от преговорите не би било възможно без единството между 27-те", коментира на пресконференция в Брюксел днес Туск. "Сега е време за подготовка на 27-те и консултации с ЕС по въпроса с бъдещото споразумение. Трябва да приемем опорни точки и да започнем преговори догодина. Вярвам, че единството от страна на ЕС ще се запази."

По-рано днес той обяви решението на лидерите на 27-те в туитър и поздрави британската премиерка Тереза Мей.

 

В края на миналата седмица след напрегната нощ на преговори председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че е постигнат достатъчен напредък и по трите ключови въпроса - правата на европейските граждани във Великобритания и на британците в ЕС, границата с Ирландия и финансовите задължения на Лондон към Брюксел. Това позволява да се премине към преговори за бъдещите отношения. За да получи преговарящият от страна на Еврокомисията Мишел Барние правомощия да договаря търговски отношения, се изискваше одобрението на всички 27 страни членки.

Втората фаза от преговорите започва следващата седмица, а първо ще бъдат обсъдени параметрите на т.нар. преходен период след март 2019 г., който ще даде време на двете страни да доуточнят подробностите, а бизнеса ще оже по-лесно да се припособи към промените.

Втората фаза на преговорите ще бъде значително по-трудна от първата, коментира днес председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

"Имам огромна вяра в британската премиерка Тереза Мей", каза той. "Тя се съгласи с мен и г-н Барние, споразумението за напускане на ЕС първо ще бъде формализирано, после ще бъде гласувано (в британския парламент и в Европарламена - б.р.), а после ще видим... Втората фаза ще бъде значително по-трудна от първата, а тя беше наисина много трудна."

Доналд Туск пък заяви, че намерението на Тереза Мей всички аспекти по споразумението да бъдат договорени до март 2019 г. изглежда изключително трудно изпълнимо, но не невъзможно.

Снощи европейските лидери аплодираха британската премиерка Тереза Мей за свършената работа при преговорите. Ден по-рано обаче министър-председателката претърпя поражение в Камарата на общините, където осем от нейните консервативни депутати гласуваха заедно с опозицията за законодателство, което правно задължава правителството да даде на парламента финален вот върху споразумението за напускане на ЕС. Това развитие за пореден път подчертава политическата слабост на Мей у дома.

Точно преди натоварената преговорна нощ в четвъртък срещу петък миналата седмица пък Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия заплаши да оттегли подкрепата си и да свали консервативоното правителство на Мей, ако тя продължи да поддържа компромис за бъдещия граничен режим между Ирландската репулика, която е част от ЕС, и Северна Ирландия.

Преговорите за излизане на Великобритания от Евросъюза трябваше да навлязат във втората си фаза още през октомври, но не беше постигната яснота за финансовата страна на развода и границата с Ирландия.