Емил Кошлуков - той е новият програмен директор на БНТ, съобщиха от националната телевизия официално. Бившият политик и тв водещ ще встъпи в длъжност на 18 декември - понеделник.

"Като програмен директор той ще отговаря за стратегическото планиране на основния канал на БНТ. Дирекцията включва два от ключовите продуцентски центрове, които развиват както вътрешния потенциал на телевизията, така и привличането на независими външни продуценти", пише в съобщението на БНТ.

Кошлуков бе сред кандидатите за генерален директор на националната телевизия, редом с избрания Константин Каменаров, но гласовете в СЕМ бяха в полза на Каменаров след изслушванията на концепциите. Един от аргументите срещу Кошлуков бе, че е работил за кратко в партийната телевизия на "Атака" - ТВ "Алфа". Аргументът бе на Мария Стоянова от СЕМ.

По време на дълго проточилата се процедура за избор на наследник на Вяра Анкова сроковете да подаване на документи дори бяха удължавани, въпреки че самият конкурс се забави с повече от година. 

„Емил Кошлуков доказа, че има модерна визия за обществената телевизия, при това го направи открито и публично. Не е задължително конкурентите да са и съперници. Присъединяването на силни личности с професионални качества е приоритет за БНТ“, заяви генералният директор Константин Каменаров.

Новината вече предизвика реакции. 

Дългогодишният спортен журналист Камен Алипиев - Кедъра, написа във фейсбук призив към Каменаров да го уволни след днешното назначение:

В БНТ съм от почти 31 години! Предизвиквам Koko Kamenarov да ме уволни, защото днешното му назначение е скандално!

 

В началото на месеца БНТ напусна и Севда Шишманова, която работеше в националната телевизия от 25 години - последно като директор на "Програма БНТ 1". 
Дирекция "Новини" също е с нов началник, след като Даниел Чипев отиде в "Нова тв", където се установи и Вяра Анкова - след двата ти мандата начело на БНТ.