"Присъдата срещу Алексей Улюкаев за пореден път потвърждава моите думи, че ако в Русия трябва да имаш кой да ти пази бизнеса, това не е министърът. Самият министър е разходен материал."

Така руският експерт Михаил Крутихин коментира специално за Клуб Z присъдата срещу бивия рускиминистър на икономическото развитие Алексей Улюкаев. Крутихин е руски специалист по енергийните въпроси и съсобственик на енергийния холдинг RusEnergy.

Улюкаев бе осъден вчера на 8 години лагер със строг режим. Той бе признат за виновен във вземане на подкуп в размер на 2 милиона долара. Министърът бил разкрит чрез операция под прикритие, след като дзал парите на Игор Сечин - главен изпълнителен директор на петролната компания "Роснефт" и приближен на президента Владимир Путин.

"Първо, дори за един неспециалист е видно, че присъдата е абсолютно немотивирана. На това в Америка му викат kangaroo court, т.е. съд кенгуру. Става дума за съд, когато съдията прескача доказателствата, уликите и аргументите и произнася несправедлива присъда, обоснована единствено от извънсъдебни съображения.

На второ място е въздействието на такъв съд върху инвестиционния климат в Русия. Тук няма никаква изненада. Онези чуждестранни инвеститори, които винаги съм ги питал какви са главните рискове и заплахи за бизнеса в Русия, винаги са ми казвали, че това не са корупцията, не доминирането на държавните компании. А незащитеността на собствеността, инвестициите и личната сигурност. В Русия липсват независима съдебна система и справедливи съдилища", продължи Крутихин.

Защо именно Улюкаев?

"Тук изниква една красива картинка. Вероятно отгоре е било спуснато указание сред министрите, които могат да бъдат пожертвани, да бъде намерен такъв, който има репутацията на либерален реформатор и честен човек. Тоест чрез този пример показват на всички реформатори, че те са същите корупционери , както и другите лица, приближени до Кремъл", смята Михаил Крутихин.

Експертът изтъкна, че присъдата е много сурова, макар да е с две години по-малко, отколкото е искала прокуратурата. Улюкаев ще лежи в колония със строг режим, където ще е много зле.

"Руските затвори се славят с лошото си състояние. Такива колонии се простират от Подмосковието до Крайния Север, зад полярния кръг."

Тъй като решението не е съдебно, а политическо, обжалването според Крутихин няма да има бъде уважено.

Той не изключвам в бъдеще да има процес срещу още някой министър. Но не точно сега - в момента всички министри са страшно наплашени.