"Най-големият душманин на българина e самият българин със своето примиренчество, който мисли, че не може да се справи с несправедливостите. А всъщност може. Показахме го това лято - така преборихме частните съдебни изпълнители, колекторските фирми, некоректните работодатели. Искам българите да се разбунтуват в защита на своите права."

Призива отправи по БНТ омбудсманът Мая Манолова.

Според нея това, което най-много тормози българите, е чувството за несправедливост по отношение на тях. Тя иде от силните на деня - не само от монополите и регулаторите, но и от гигантската машина на бюрокрацията.

"Въпросът за лекарствата е въпрос на човещина", коментира Манолова мораториума върху плащането он НЗОК за 2018 г. на иновативни лекарства.

Тя е убедена, че за разлика от политиците си е свършила работата навреме. Още преди първото и второто четене Манолова изпратила становища, написала лични писма до всеки депутат. И е участвала в протеста пред парламента, като ясно е заявила, че ще сезира Конституционния съд.

"Ако фактите са числа, милиони, проценти, средна преживяемост на онкоболните, за колко лекарства става дума, за колко хиляди души - мисля, че това е абсурдна ситуация. Не е справедливо да се произнасят присъди върху най-ценното, които има човек - надеждата, че може да се излекува", смята омбудсманът.

Според нея всички са "за" да има правила, контрол, да се накажат крадящите пари за лекарства. Но това не са болните хора.

"Нека се пазим от оценката, че правителството и премиерът са дали заден ход. Тук няма заден и преден ход, няма победители. Ще има само губещи, ако мораториумът остане. И се надявам жалбата да не стигне до Конституционния съд, защото вярвам, че депутатите ще пререщат този въпрос", каза Мая Манолова.

Колкото до поскъпването на водата, тя е убедена, че решението, взето от КЕВР, е незаконно.

"КЕВР за пореден път си позволява да манипулира с числа, да прави еквилибристики с тях, за да обслужи монополите, в случая ВиК дружествата. А по закон задачата на КЕВР е да осигурява баланс между другествата и гражданите", продължи омбудсманът.

От студиото тя се обърна към шефовете на ВиК асоциациите да намалят цените в общините, където хората са с изключително нисък стандарт. Тя призова и кметовете да защитят своите граждани. И също така цените, определени от КЕВР, да бъдат намалени.

Мая Манолова се зарече да сезира прокуратурата с молба да атакува решенията на КЕВР в съда.

Тя увери, че не й липсва времето, кокато е била просто политик. И нямало как да съжалява, че не участвам в тези не особено красиви картинки в парламента.