"По време на международния форум "Финансовият капитализъм и неговите алтернативи за 21-ви век" в Кишинев се срещнах със световноизвестния геополитик Александър Дугин", написа във фейсбук профила си лидерът на „Атака“ и председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров.

„Световноизвестният геополитик“ всъщност е руски мислител, който е защитник на идеята за Евразийството и чиито идеи се споделят често от президента на Русия Владимир Путин.

Волен Сидеров продължава:

Беше изключително удоволствие за мен да проведем един дълъг разговор за алтернативите на глобализацията. Очаквайте скоро по телевизия Алфа целия разговор".

Александър Дугин написа преди два месеца програмна статия в руското издание „Геополитика“, която бе озаглавена „България е наша“.

Да си в НАТО днес не е същото като да влезеш в НАТО през 90-те години. Да влезеш не е предателство, но днес България да е в НАТО – това е предателство. Не толкова заради Русия, колкото заради самия български народ, доколкото в процеса на интеграция в западната култура България ще изгуби своята национална идентичност", написа Дугин.

Самият Сидеров призоваваше в продължение на няколко години България да напусне ЕС и НАТО и да се присъедини към основания от Русия Евразийски съюз. След като влезе официално в управлението, Сидеров вече не говори по този начин.

В съветско време помагахме на българите. А все още не се вижда какво по-добро им донесе Западът или влизането в НАТО и в Евросъюза“, написа също Дугин.

На конференцията в Кишинев е присъствал и президентът на Молдова Игор Додон, който се обявил против еднополюсния свят и заявил, че пътят на страната е в двуполюсния свят между Запада и Русия.

Конференцията е организирана от Юрие Рошка, бившият председател на Молдовския народен фронт, който след това стана Християндемократическа народна партия. През 2005 г. той влезе в коалиция с управляващата тогава Комунистическа партия. След оттеглянето си от политиката Рошка основава Народен университет, който разпространява идеите на Евразийството.

Телевизия „Алфа“ все още не е излъчила репортаж от конференцията, но пък вчера бившият програмен директор на медията Емил Кошлуков стана програмен директор на Канал 1 на БНТ.