„Странна, квантова е ситуацията“. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред бТВ предстоящия вот на недоверие, който БСП и ДПС ще внесат заедно в средата на януари. Двете партии вече изясниха, че имат различни цели – БСП иска да свали правителството, а ДПС иска „да демонтира патриотите“.

Частичен демонтаж е невъзможен“, информира Дончев.

Вицепремиерът упрекна президента Румен Радев, че се е превърнал в политик.

Вчера държавният глава коментира отхвърлянето на ветото за мораториума върху иновативните лекарства с думите, че „ГЕРБ губят човешкия си облик“.

Бих го посъветвал да внимава с някои думи – особено за „човешкия облик“. Да твърдиш, че някой е отнел надеждата при положение, че намеренията са точно обратните, е...“, продължи Томислав Дончев.

Той все пак допусна, че ГЕРБ заслужават някаква критика.

Ако има дефект от наша страна, това е недокрай точното и добро обяснение на всичко това, което се случва. Единствената цел е по-добро управление на парите за здраве – и лекарства, и болнична, и доболнична помощ“.

Томислав Дончев заяви, че вярва на колегата си здравен министър Кирил Ананиев, който „повече от веднъж казва, че няма да има нито един болен, който да има нужда от лекарство и да не го получи“.

Вицепремиерът сравни Корнелия Нинова с Жана д'Арк, която предвождала водните бунтове. Дончев отрече твърденията на социалисти, че след увеличението на цената на водата сметките щели да станат по около 100 лева на домакинство месечно.

Тя или използва водата за животновъдство, или има фабрика за лимонада, или пивоварна“.

Томислав Дончев каза още, че решението за възстановяване на строителството на АЕЦ „Белене“ е „трудно от финансово-техническа гледна точка“.

Възможно е да строим нова ядрена мощност, но това няма да бъде на принципа на бригадирския ентусиазъм „Дайте да строим“.

Дончев каза, че имало инвеститорски интерес от поне две сериозни компании.