Лидерите на консервативната Австрийска народна партия и на крайно дясната Австрийска партия на свободата - Себастиан Курц и Хайнц-Кристиан Щрахе, започнаха среща с президента на Австрия Александър Ван дер Белен за състава на бъдещото правителство и неговата програма.

Курц и Щрахе заедно със своите преговорни екипи завършиха вчера вечерта преговорите за коалиционно правителство. Те продължиха близо два месеца след изборите на 15 октомври. Двата преговорни екипа успяха да съгласуват програмен документ за управлението на страната за идните пет години. Документът съдържа 160 страници.

Освен това лидерите на двете партии съгласуваха и кандидатите за министерски постове, които ще бъдат представени в скоро време. Съгласно споразумението между двете партии новото правителство ще има 14 членове - 8 министри за Австрийската народна партия и 6 за Австрийската партия на свободата. Всички кандидатури за министри обаче сега трябва да бъдат утвърдени от президента. Премиер ще бъде Курц.

Планира се новото правителство да положи клетва в понеделник.

"Австрия ще стане единствената западноевропейска държава с крайнодясна партия в правителството", коментира британското издание "Гардиън“.

Партията на Курц спечели изборите със своята твърда линия срещу мигрантите, често припокриваща се с тази на крайната десница.

„Информираме ви, че има тюркоазено-синьо споразумение“, заяви Курц по време на обща пресконференция с Хайнц-Кристиан Щрахе.