Президентът на Русия Владимир Путин е приел по принцип поканата на българския си колега Румен Радев да присъства на честванията на 140-та годишнина от освобождението на България на 3 март 2018 г. Но е отговорил, че най-вероятно няма да дойде заради изборите за президент в Русия, които ще се проведат на 18 март.

В „Годината“ на Дарик радио Румен Радев припомни, че посещение на руски държавен глава в България не е имало от почти 10 години и ще се търси „друга удобна дата“.

Президентът коментира и отхвърленото вето върху мораториума за иновативни лекарства.

Има моменти, когато става въпрос за човещина. Когато нашите политици трябва да излязат извън своята партийна кожа. Явно не сме дорасли до такъв момент“.

Според Румен Радев това е въпрос на гарантиране на конституционните права на всеки един български гражданин.

Говорих с много хора, специалисти, политици, експерти, лекари с голям стаж. Не е сериозно, когато имаме бюджет за здравеопазване от порядъка на 4.7 млрд. лева, да не могат да се балансират едни 25 млн. лева. Въпросът е морален. Въпросът е за елементарни права по конституция“.

Президентът посъветва министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да се пренастрои.

Ананиев е изключително добър бюджетар, но трябва да разбере, че трябва да се пренастрои и сега да се занимава с човешки съдби. Това е въпрос на мироглед. Ако не го направи, значи, че е стъпил с единия крак на пързалката за министри на здравеопазването“, каза президентът.

Президентът няма да избързва да сезира Конституционния съд за мораториума за плащане на нови иновативни лекарства, заложен в закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той иска да изчака и да види възможностите за ревизия на текстовете, каквато заявка премиерът Бойко Борисов вече даде.

Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност на 9 януари 2018 г. Темата този път ще бъде свързана с "ролята на България в общата политиказа сигурност и отбрана на Европа". Свикването на КСНС има връзка със започващото по същото време председателство на България на Съвета на ЕС и ролята на страната "като участник в тези процеси, и като страна с амбиции да бъде фактор в интеграцията на Западните Балкани".

Радев обяви, че няма да поставя на КСНС въпроса с покупката на нови бойни самолети за армията, въпреки застоя по казуса, довел и до напрежение сред военните пилоти.

По думите му решенията в отбраната се взимат хаотично и „на парче“.