"Да ми каже някой, че сме си загубили човешкия образ, като ние правим всичко за хората..."

С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира вчерашното изказване на президента Румен Радев след отхвърлянето на ветото на мораториума за иновативни лекарства.

По-рано днес, по същия повод, вицепремиерът Томислав Дончев посъветва Радев да внимава с думите.

В предаването „Годината“ на Дарик премиерът изрази недоволство от решението на БСП и ДПС да внесат вот на недоверие срещу правителството в средата на януари, когато България поема председателството на Съвета на ЕС.

Защо искат да счупят държавата? Защо искат точно през януари, когато комисията и парламентът ще заседават, да са вотовете, защо не ги направиха декември, като са толкова принципни? Това ли беше градивната опозиция? Това ли е, което слушахме от декларации от г-жа Нинова, че те били за европейското председателство, имали приоритети? Тези хора говорят, че били градивна опозиция“.

Борисов отново обвини управлявалите преди него за невъзможността държавата да си позволи по-високи пенсии и бонуси за Коледа, както например било в Гърция.

Ако не бяхме платили 1,2 млрд. лева за американските централи, 1,3 млрд. лева за „Белене“, преди това 3,7 млрд. лева за КТБ или общо над 6-7 млрд. лева да ги раздадем за пенсии и заплати, Гърция щеше да ни изглежда като пенсионерска организация.

Защо имаме такава слаба памет, питам? Близо 7 млрд. лева нашето правителство разплати стари борчове. Я си представете от тези пари да извадим 3 млрд. лева да дадем за пенсионерите, да извадим 2 млрд. лева за армията, половин млрд. лева за МВР. Как щеше да изглежда България? И тези хора ми поискаха оставка вчера“, коментира Борисов.

Премиерът обяви, че приоритет на правителството са инвестициите в образование, в иновации, в инфраструктурата и в здравеопазването.

Бойко Борисов обяви за думи на 2017 г. „мир“ и „Балкани“, а дума на 2018 г. трябвало да бъде „просперитет“.

Министър-председателят обясни по темата за втория лифт на Банско, че на министъра на екологията е възложено да направи така, че да стане ясно за хората какво е редно да се направи.

За втори лифт с две ръце съм „за“, всичко останало трябва да бъде според закона... че няма да има нито един хотел повече и нито един бор не трябва да се отреже освен за лифта“.

Премиерът заключи, че министърът на екологията трябва да си понесе отговорността за това, което предлага, и което предложи, Министерският съвет ще го гласува. 

Оттам нататък той трябва да си носи отговорност и да си защити проекта, който е внесъл“.

На въпрос какво ново е научил през 2017 година и има ли време да чете книги, примерът каза:

„Чета само директивите на Брюксел, защото те ни заливат във всички посоки... Ако другите четат колкото мен, цена няма да има“.