"Какво виждат собствениците на Нова телевизия, след като са се видяли с Делян Пеевски, в огледалото?"

Така и не чухме отговор на този въпрос, отправен в ефир преди почти две години от директорката на правителствената информационна служба. Същият въпрос бе отправен същия ден и към ръководството на бТВ.

Това си остана тогава. Сега обаче карикатуристът Христо Комарницки провокира предаването „Съдебен спор“, защото то е останало „последна инстанция и надежда“ за проблема на издателите на вестник „Прас-прес“ с разпространението.

"Всички опити да разрешим проблема със съдействието на официалните български институции завършиха с неуспех".

Затова Комарницки призова като ответници в студиото „управителите на фирма "Национална дистрибуция" АД и техния господар Делян Пеевски, които злоупотребяват с монополното си положение и възпрепятстват разпространението на нашето издание".

Вероятно вече сте прочели отговора на „Съдебен спор“ на страницата им във фейсбук:

Молим, напишете искане до изпълнителния директор на "Нова Броудкастинг груп" г-н Дидие Щосел и го входирайте в деловодството на Нова телевизия. При положителна резолюция веднага ще се отзовем на сигнала Ви“.

Карикатуристът попита „всички участници в предаването ли минават през тази процедура и одобрението на г-н Щосел?"

Няма да получи отговор. Защото отговор не е необходим.

Никой няма да пита ръководството на Нова телевизия дали може да се направи предаване по случая на Христо Комарницки. Просто всички знаят, че по такива теми предавания не се правят.

След поздравите от Пеевски, които Йордан Цонев поднесе в ефир на Анна Цолова и Виктор Николаев; след опразването на столчето на Анна; след мълчанието на всички в телевизията по тази тема... Урокът е научен – никой няма да си скъсява трудовия стаж с подобни питания до ръководството.

Практиката е научила достатъчно хора с какво може и с какво не може да се занимават, кого могат и кого не могат да канят. Списъкът с гостите за следващия ден винаги се изпраща на някое ръководство, не е задължително то да е на най-горния етаж. Е, в БНТ до скоро отиваше до най-горния. Вероятно вече ще ходи само до новия програмен директор на Канал 1.

Ахмед Доган нарече това състояние „морфичен резонанс“:

„Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво“ - демек няма нужда от думи, всички знаят правилата на играта.

Най-доброто в този случай е да бъда опроверган и темата за монопола на пазара на разпространение на вестници и ролята на депутата от ДПС на този пазар да се появи в някое предаване на една от трите големи телевизии.

Лесно ще разберем дали има негласна забрана за засягане на чувствителни за депутата теми – или ще видим такъв репортаж, или няма да видим.