Може да сме малка страна, но сме дали много на света. Това трябва да е посланието на "30 факта за България", имиджова инициатива на българската държава, преди тържествено да поемем европредседателството. Фактите са предадени в кратката форма на туитър - две-три изречения плюс снимка, трябва да позиционират страната ни в смътните представи за нея на европейците. Даже има и "наръчник за оцеляване".

Подборката на фактите е доста еклектична - няколко свежи попадения, историко-географско-спортни справки и неизменните клишета.

И ний сме дали нещо на света

Най-вече киселото мляко, и по-точно Lactobacillus Bulgaricus, както и прочутата розова вода. Без този български принос в световната история нищо не би било същото. (Например прочутото японско дълголетие, свързано с упоритата консумация на българско кисело мляко, разбира се. Защо обаче на родна почва бактерията не постига такъв ефект и България все още гони повечето държави в ЕС по средна продължителност на живота.)

Lactobacillus Bulgaricus е бактерия, която трансформира млякото в кисело мляко. Мощен пробиотик, тя се бори с вредните микроорганизми, неутрализира токсините и помага на храносмилането. За първи път е идентифицирана от д-р Стамен Григоров през 1905 г., гласи туитът по темата.

Розата "Дамасцена", на която цял игрален филм беше посветен наскоро, е също друг български символ, щедро рекламиран през соцепохата от "Балкантурист". Някои неща не се променят и сред тях е неизменното присъствие на образа на розата като част от някаква национална идентичност.

"Розовото масло се извлича от разновидност на розата "Дамасцена". За 1 мл розово масло трябват 1200 рози. България е водещ производител с 6000 тона от цветята годишно" - така е представена розата.

С известно облекчение трябва да се отбележи, че поне засега никъде не се споменава, че бащата на компютъра Джон Атанасов е българин.

Кирилицата, най-старото европейско злато и Стефка Костадинова

Сред очакваните "факти" са кирилицата (казва се, че тя има четири букви повече от стандартната латиница, но българският не е чак толкова труден за научаване - говорят го "цели" 15 млн. души в света - колкото всъщност е броят на жителите на някои от световните мегаполиси).

Изтъкнато е, че най-старото злато в Европа е открито по нашите земи край Варна, че заедно с Гърция и Италия България е сред най-богатите на археологически находки държави в Европа, че България е най-дълго запазеното име исторически на държава в Европа, че вече 30 години световният рекорд на висок скок на Стефка Костадинова не е счупен (засега нито дума за Христо Стоичков).

Кратък урок по география - "Високи сини планини"

Има няколко географски уточнения - явно за европейци, които са съвсем изостанали в тази област. България е позиционирана - като съседка на две държави от ЕС, като се споменава, че повече от половината от границите ни са външни граници за ЕС (Това вероятно трябва да е успокоение за средния европеец, който живее със страхове за мигранти. Вероятно той трябва да си каже: Всичко ще е наред, щом България ни пази.) "Високите сини планини" също са маркирани - в отделен туит. 33 на сто от територията на България е покрита с гори. За тях се споменава още по времето на Първия кръстоносен поход.

Капка от България в чашата за чай и космическа храна

Освен при розата страната ни има и успехи при лавандулата. България е и крупен производител на лавандулово масло - най-големият в ЕС. А лавандуловото масло, става ясно, че е много важно за аромотерапията.

Силно присъстваме имаме и на пазара на билки. Тази информация е може би най-симпатично поднесеният от 30-те факта.

"България е трета в света по производство на медицински и ароматни билки. Напълно е възможно да имате капка от България в чашата си за чай."

И след тези постижения ето и малък намек, че става въпрос за страна, която ще председателства ЕС, все пак през XXI век.

- България е най-големият производител на храна за космонавти в ЕС.

- Има и споменаване на "полово равноправие". България има най-добрият джендър баланс в сектора на информационните и комуникационните технологии. После се уточнява, че това е най-добре развиващият се сектор с ръст на доходите в него от 600% през последните 10 години.

Малко екзотика

Боен спорт носи БГ име - българското кемпо, като при това се оказва, че той бил много популярен в Брюксел.

Една черешка на тортата на 30-те факта

Важна народопсихологическа информация - как европеецът, довеян в страната ни от ветровете на европредседателството, да оцелее. Като начало трябва да се научи да казва "здравей" и "добре дошъл!". Това е важно, защото българите, както е знайно незапомнени времена, са силно гостоприемни (вероятно някои бежанци от Сирия например, сблъскали се с прочутото българско гостоприемство, не биха били така еднозначни по въпроса. Други биха твърдели, че гостоприемството ни застига чужденеца още в първите мигове на родна земя след челен сблъсък с таксиметровите шофьори и техните "преференциални" цени или с особеностите на градския транспорт...). Следват и ценни указания за ходенето на гости на българите - без подарък, но и без обувки.

Ето я и рецептата за БГ щастие:

"Ако оставите обувките си до вратата, ще направите домакините си по-щастливи."