Президентът Румен Радев да чете повече и да пита повече.

Този съвет отправи в ефира на Нова тв зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Поводът бяха думите на държавния глава, че лекарственият мораториум нарушава конституционните права на гражданите.

"Когато участваш във фалшиви новини, това означава, че разделяш обществото на две", коментира Цветанов.

И допълни:

"Оставете президента. Той оня ден се изказа, че ще наложи вето на закон, който още не е приет. Законът още се дебатира, не знаем още членовете му."  (Цветанов имаше предвид антикорупционния закон - б.р.)

Той не пропусна да обвини БСП, че преди всичко употребява хората. И посочи като типичен пример актьора Стефан Данаилов, който произнесе дълбоко емоционално слово в парламента при дебатите за мораториума. Но изтъкна, че Данаилов е един великолепен актьор, пред когото той се прекланя.

"Вижте колко безсмислен беше дебатът и хората останаха с фалшиви впечатления. И вие самата (водещата - б.р.) не сте информирана. Може би сме допринесли за това. За здравеопазване има почти 4 милиарда лева. 300 милиона от тях отиват за онкоболните. 70 на сто от тази сума са за иновативни лекарства", започна да изброява той.

И допълни, че целта е да се спре източването на НЗОК. Но от ГЕРБ никога не били казвали, че няма да се лекуват онкоболни.

След което Цветанов даде примери от чужбина. Според него в Германия чак след третата година при прилагането на тези иновативни лекарства, те започват да се плащат от здравната каса. Според него България била единствената държава, в която молекулите веднага започва да ги плаща НЗОК. В Румъния пък има 6-годишен лекарствен мораториум.

"Имаме 28 молекули, които се пащат. Спорът беше за всичките 32. В шест държави 12 от тези 32 молекули се плащат. Правим възможно най-модерното здравеопазване. Разходите ежегодно се увеличават", каза Цветанов.

Друга тема бяха споровете около втория лифт в Банско.

"Не е много редно по този начин да се води диалогът."

Така Цветанов коментира думите на вицепремиера Валери Симеонов, че не иска да вижда премиера Бойко Борисов след "изработването", което му направил с отлагането на точката за разширяване на ски зоната в Банско по време на правителственото заседание. Но припомни собственото си изказване отпреди няколко дни, че управляващата коалиция е като италианско семейство.

"Имаме единна позиция, че втори лифт трябва да се прави. Но трябва да спазим законите", каза Цветанов.

Забавянето е на решението за начина на изграждане на лифта:

"Искаме да направим баланс. Да има информираност на обществото и на двете страни - жителите и зелените. Искаме да постигнем това, което е най-добро за държавата, но по начин, по който да намалим противопоставянето."

Цветанов отхвърли намека, че по този начин се облагодетелства един концесионер:

"Точно за това не говорим за концесия, а за управление. Трябва да изведем като приоритет развитието на туризма. Но да се фокусираме не само върху Банско, но и върху цялата страна. Това създава развитие на регионите и повече работни места."

Колкото до Валери Симеонов, не ставало дума за ултиматум от страна на вицепремиера, а за напрежение в една коалиция, където е нормално да има различни мнения.

"Конструкцията ще издържи и съм убеден, че ще имаме успешно управление", убеден е Цветанов.

Зам.-шефът на ГЕРБ смята, че на заседанието на правителството на 28 декември ще има яснота за решението за плана за лифта, също така и за стратегията.

Стана дума и за предстоящото българско европредседателство и намерението на опозицията да иска вот на недоверие на кабинета.

"И Радев, и Корнелия Нинова не ги интересува председателството. Те не са национално отговорни политици. Не може във всички тези процеси в момента аз да запомня президента, като президента-вето. Така го наричат хората в Казанлък, където бях онзи ден", каза Цветанов.

Накрая той даде прогноза, че България ще бъде приета в Шенген през 2018 г.