От Пентагона потвърдиха, че в периода 2007-2012 г. е съществувала програма, проучваща НЛО, съобщи "Политико".

Програмата за идентифициране на технологично развити аерокосмически заплахи е имала бюджет от 22 милиона долара годишно. Целта ѝ е била проучването на НЛО.

Според описанията на пилотите тези обекти превъзхождат по възможностите си всякаква въздушна техника, която е на въоръжение в САЩ и други страни. Освен това понякога тези апарати нарушават дори законите на физиката. Задачите на служителите на Пентагона от тази програма, включвали разговор с военните, забелязали нещо необичайно във въздуха.

Създаването на програмата се дължи на сенатора демократ Хари Рийд от Невада. По-голямата част от средствата за нея били превеждани на базираната в същия щат компания "Бигълоу аероспейс".

Програмата била ръководена от Луис Елисондо. Той твърди, че тя продължила да съществува и след спирането на финансирането през 2012 г. Елисондо напусна Пентагона преди два месеца.

От военното ведомство обаче са категорични, че програмата е приключила преди пет години. Тогава било решено, че има по-важни приоритети, към които трябва да се насочват пари.