Новият игумен на Бачковския манастир архимандрит Самуил встъпи в длъжност със специална церемония, ръководена от главния секретар на Светия синод Герасим Мелнишки.

Той взе жезъла, който олицетворява властта в Светата обител, от досегашния игумен Симон и го предаде на приемника му. Мелнишки благодари на дядо Симон за това, което е направил в манастира както за всичките 25 години от пребиваването си в него, така и през последните три като игумен.

Преди церемонията двамата духовници заедно отслужиха литургията.

Светият синод изненадващо смени игумена на Бачковския манастир архимандрит Симон с монаха от Видинската епархия Самуил с решение от 15 декември, в което няма посочени мотиви. Пред БТА дядо Симон посочва, че Светият синод има правата да назначава и уволнява игумените, след като е преценил, че един човек ще бъде по-полезен някъде другаде.

При нас това се нарича послушание, за което сме дали и обет, добавя Симон. Към момента знае, че заминава за Русе, но къде точно - ще разбере след като се срещне на място с Русенския митрополит.

Архимандрит Симон обаче не крие и огорчението си. "Правена е ревизия сега не мога да кажа дали в резултат на ревизията или нещо друго, не са установени някакви злоупотреби така, че не мога да кажа на кое се дължи, просто факт е, че Светият синод е решил, че може би ще съм по-полезен в Русе, където отивам", каза той по-рано пред БНР.
 
През трите години, докато беше игумен, той започна мащабна реставрация на църквата в манастира. Работници и в момента застилат с каменни плочи двора и връщат някогашният облик на обителта.
 
Новият игумен пристигна в събота в Бачковския манастир. "Тук съм бил за последно преди 20 години, така че всичко ми е ново и нямам какво да кажа за сега, защото нека да видим как са нещата. Разбира се това което е добро от започнатото то ще продължи защото всичко, което е добро то трябва да продължи, с Божията помощ с помощта на света Богородица то ще продължи", каза архимандрит Самуил.