Най-малко 9 богомолци загинаха и десетки бяха ранени, шестима от които с опасност за живота, при атентат в християнски храм в град Куета, столица на югозападната пакистанската провинция Балуджистан, предадоха световните агенции.

Двама мъже камикадзе са нахълтали в Божия храм по време на днешната неделна литургия, каза вътрешният министър на Балуджистан Сарваз Бугти. В църквата са се намирали 400 богомолци.

Единият от ислямистите е успял да се самовзриви. Вторият е бил ликвидиран от охранител полицай, преди да задейства взривателя на смъртоносната си жилетка. Двама съзаклятници на престъпниците са успели да избягат и все още се издирват, уточнява Бугти.

Престъпната ислямистка организация "Ислямска държава" пое отговорността за кървавия атентат чрез съобщение в пропагандния си сайт «Амак». Истинноста на съобщението се проверява.

Според министър Бугти неделните служби в храма на евангелистката църква обикновено се посещавали от 250 християни. Този път в навечерието на Коледа са били далеч повече.

Присъствал на богослужението, който е бил ранен в дясната ръка, споделя пред АП, че по време на службата храмът бил разтърсен от мощен взрив, последвала стрелба.

"Настана хаос, много хора бяха улучени от куршуми", казва потресеният очевидец на трагедията.

Християните в Пакистан не за първи път стават мишена на ислямисти. Веднага след днешния атентат демонстранти се събраха около атакуваната църква и надигнаха глас срещу безхаберието на властите и липсата на надеждна охрана на християнските храмове в страната.

Балуджистан, граничещ с Иран и Афганистан, е най-богатата на суровини пакистанска провинция. Положението там е трагично – от една страна не стихват ислямистки нападения, от друга – от 2004 г. различни местни бунтовнически групировки се борят за политическа автономия на Балуджистан.