Руският президент Владимир Путин се обади днес на американския си колега Доналд Тръмп, за да му благодари за сигнал, помогнал за предотвратяването на бомбен атентат срещу катедрала в Санкт Петербург, предаде Ройтерс.

Информацията била подадена от ЦРУ. Тя позволила на руските сили на реда да арестуват атентаторите, преди те да реализират плана си. Това се казва в съобщение на Кремъл.

Висш представител на администрацията на Тръмп потвърди, че двамата президенти са разговаряли днес. Няма обаче потвърждение от американските власти, че са споделили разузнавателна информация с руснаците.

Предотвратените нападения трябвало да бъдат извършени срещу Казанския събор в Санкт Петербург и други места в града, където се събират много хора. Катедралата е една от най-популярните туристически забележителности.

Руските медии съобщиха преди няколко дни, че ФСБ е задържала последователи на "Ислямска държава", които искали да извършат самоубийствен атентат в Казанския събор на 16 декември.

"Руският резидент благодари на американския си колега за информацията, подадена от ЦРУ, която помогна за задържането на група терористи, подготвящи взривове в Казанския събор и други пълни с хора места в града", съобщиха от Кремъл.

Оттам обаче не дават подробности за самоличността на заловените.

В телефонния разговор Путин помолил Тръмп да предаде благодарностите му на служителите на ЦРУ, които събрали разузнавателната информация.

Путин обещал Русия да уведоми американските власти, ако получи информация за атака, планирана в САЩ.
Русия неведнъж е била обект на ислямистки атаки.

През април 14 души загинаха, когато взрив избухна във влак в метрото в Санкт Петербург. Задържани бяха няколко заподозрени предимно от бивши съветски мюсюлмански републики от Средна Азия.

През октомври 2015 г. "Ислямска държава" взриви самолет с руски туристи, излетял от Синайския полуостров в Египет. Загинаха всички 224-ма души на борда.

През декември 2013 г. двама терористи камикадзе убиха 34-ма души на гарата и в тролей във Волгоград.

Над 30 души загинаха при самоубийствена атака на московското летище Домодедово през януари 2011 г. Сред тях бе и българинът Николай Иванов, току-що пристигнал от Виена.

Година по-рано 40 души загинаха при взривове в метрото в Москва.