Таксите за 34 общински услуги в София ще могат да се плащат онлайн от следващата година, съобщиха от Столичната община. Това трябва да стане от началото на март догодина.

В момента на него има възможност електронно да се заявят около 50 услуги, но за повечето от тях се изисква електронен подпис.

Сред новите онлайн възможности ще са издаване на удостоверение за наследници, за постоянен или настоящ адрес. Плащането им онлайн ще става през портала за услуги на Столичната община.  Предвижда се например да се спести част от бюрокрацията при записване на дете в общинска детска градина. Като получването на информацията за настоящ адрес да става по електронен път. Така ще се спести на родителите ходенето до общината за издаването на удостоверение за настоящ адрес, което да се представи при записването на детето в детската градина. Вместо това ще се попълва само заявление, а информацията за адреса и удостоверението за раждане на детето ще се проверява от директорите служебно.

Сред 34-те услуги има свързани с гражданската регистрация, зелената система и земеползването, общинската собственост и туризма. В бъдеще се предвижда да бъдат включени и услугите на направлението "Архитектура и градоустройство", които са едни от най-многобройните и често използвани.

Догодина трябва да бъде пуснато и мобилното приложение на контактния център на общината, през който се подават сигнали до администрацията