Гражданите на Генерал Тошево решиха със смазващо мнозинство, че в общината не трябва да има проучвания за добив на природен газ.

Местният референдум по темата се проведе в неделя. Резултатът - над 57% избирателна активност и от подалите бюлетина 96,9% са отговори с "да" на въпроса: "Против ли сте община Генерал Тошево чрез общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?"

Избирателната активност е достатъчно висока, тоест резултатът от допитването е валиден. То бе инициирано от кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров от БСП. До решението се стигна след протести. Страховете на гражданите са, че ако се започне проучване за добив на природен газ, водите и земите ще бъдат замърсени, а "това е житницата на България, всеки пети хляб в страната идва от нашата земя, а и поминикът на местните е земеделието", заяви и тази сутрин пред Нова тв техен представител. 

Аргументът, че от другата страна на Дунав - в Румъния, на километри от Генерал Тошево текат сондажи, се оказа недостатъчен, както и този, че ако бъде открит газ, това ще значи голяма инвестиция и доходи за общината. 

И паравоенни организации на първа линия "против" добива на газ в Добруджа.

Кметът Валентин Димитров обясни, че следваща му стъпка е да поиска среща с премиера Бойко Борисов, на която да му представи резултатите. По думите на градоначалника местната власт ще се съобрази напълно с решението на хората. Каква ще е съдбата на предложението за сондажи - последната дума има държавата.

Подкрепа за референдума и отказа от проучвания на природен газ (да не се бърка с добив на т.нар. шистов газ - б.р.) даде и лидерката на БСП Корнелия Нинова, която бе на място в Генерал Тошево през ноември.

Процедурата за газов добив в Добруджа датира от април 2014 г. „Русгеоком БГ“ иска да вади синьо гориво от находище с площ от 219 кв. км. От министерствата на енергетиката и на околната среда казват, че от 2003 г. до сега са правени проучвания в региона и не е имало възражения от страна на гражданите. От фирмата пък са готови да предоставят на обществеността възможност да наблюдава добива.

Протестите срещу проучванията за добив на природен газ бяха организирани от комитет „За чиста България”, земеделци, членове на т.нар. Автономен работнически синдикат. По време на демонстрациите през миналия месец на място се появяваха и хора в камуфлажни униформи с нашивки на паравоенната организация „БНО Шипка”, която стана известна с акциите си срещу мигранти по границата с Турция. От организацията се хвалят с участието и и зоват за "народен съд заради геноцида над българите".