"Здравната каса трябва да плаща за всички иновативни лекарства за тежки заболявания на хората, които плащат здравните си осигуровки - това е справедливо. За съжаление у нас има хора, които игнорират плащането на осируровки.

Този мораториум не бива да се политизира. В медицината не трябва да има политика. Като професионалист мога да кажа – за болния човек НЗОК трябва да плати всичко, което трябва да плати. И до последния дъх най-важното е човек да има надежда. Трябва да има и индивидуално решение за всеки един случай и хора, които да носят отговорност за това."

С тези думи сестрата на премиера Бойко Борисов, която е лекар - д-р Красимира Иванова, коментира гласувания мораториум за плащане на иновативни лекарства от НЗОК за 2018 г. Д-р Иванова е началник на отделението по неонатология в столичната АГ болница „Света София”.

От отговорите й се разбра, че по-скоро не одобрява забраната за плащания от НЗОК за 2018 г., но вариантът комисия да преценява случаите и да взема решение за дадено иновативно лечение и заплащането му е приемлив.

На въпрос дали е говорила по темата с премиера, тя заяви, че трябва да се прави разлика между семейните отношения и работата и затова при срещите си двамата обсъждат семейството и новите му попълнения, а не работа. 

Д-р Иванова разказа за здравословните трудности, през които е минала фамилията - и за кончината на баща им от хепатит С след заразяване от кръвопреливане, и за собствената си диагноза с тумор в мозъка, поставена преди 5 години. Преди това Бойко Борисов бе разказал за заболяването на майка им от рак.

По думите й важна е и превенцията, защото колкото по-рано се хване едно заболяване, толкова по-успешно може да е лечението и може да не се стига до нужда от иновативни и скъпоструващи терапии. Д-р Иванова призова хората да правят профилактичните си прегледи редовно. 

Тя сподели още, че ние като данъкоплатци трябва да следим дали не се харчат пари за неща, за които не трябва да се харчат. Една от мечтите й сега е у нас да се въведе иновативната технология, с която да се изследва 100% от кръвта за кръвопреливане, за да няма случаи на заразени пациенти.