"Войната" на медийния магнат и депутат Делян Пеевски срещу "фалшивите новини" се пренесе и в полето на най-големия интернет справочник - Уикипедия. Пардон, в английската версия - Wikipedia. Това ще е първото място, в което ще "бръкнеш", ако си чужденец и се поинтересуваш кое е това лице и с какво се занимава. Може би заради това именно в англоезичната секция са се появили серия от изменения в биографията на именития политик - добавяна е нова информация, трита е стара с цел представяне на Пеевски в по-благоприятна светлина. В българската никой не се е месил редакторски, защото едва ли има БГ гражданин, който да не е запознат с личността на корпулентния народен представител.

Едно рутинно обучение

За какво иде реч ли? Всичко започва в края на ноември с едно рутинно обучение за работа с онлайн платформата, организирано от Wikipedia у нас - WikiMediaFreedom2017. Сред първите, записали се за участие, са представители на медиите на Пеевски, по-точно от в. "Монитор" в лицето на главния редактор на вестника Любомира Будакова, разказаха организаторите. Обучението е за редактори - как да се пише и редактира информация в свободната платформа. На участниците журналисти е било казано, че се счита за проява на лош вкус и конфликт на интереси да допълват информация за началниците си. Но както ще стане ясно по-късно, проявата на лош вкус е оправдана в името на "борбата с фалшивите новини".

Днес агенция "Монитор" излезе с дълъг и напоителен материал, озаглавен "Пеевски очернян от Прокопиев и фабриката му и през Уикипедия". 

"Българското публично пространство се оказа тясно за родното задкулисие, след като разкривеното му от алчна злоба лице лъсна в пълния си блясък у нас, а почти всички формиращи го олигарси – Иво Прокопиев, Цветан Василев, Огнян Донев (издател на Клуб Z, б.р.) и Гриша Ганчев, се сдобиха и с обвинения за престъпленията си. Тъй като лъжите им все по-рядко успяват да хванат на стръвта си шарани в България, в отчаян опит да съберат подкрепа за себе си членовете на олигархичната задруга се пробват да фалшифицират истината, бълвайки неистини на английски и надявайки се, че така ще намерят поддръжници в чужбина. В плацдарм на поредната акция по Гьобелс, правена от задкулисието, е превърната т.нар. свободна енциклопедия - Уикипедия. Мишена на акцията са хората, пречещи на олигарсите да продължат да ограбват всички нас, като първи в списъка е депутатът и наш издател Делян Пеевски", пише изданието. 

И твърди, че враговете на Пеевски списват информацията за него в онлайн справочника, "фалшифицираният от Фабриката за новини менте "портрет" бъкал от фактологични грешки.

Да запретнем ръкави

Затова и подчинените на Пеевски са запретнали ръкави да редактират "менте портрета" в секцията на английски - влизат, трият и дописват. Лицето, което го прави, е именно Будакова, видимо и от никнейма.

Така например в текста, в който се посочва, че според националното радио (през март 2016 г.)  "Пеевски е безспорен медиен магнат в България", притежаващ повече от 20 вестника, тв канали, радиостанции и списания, е добавено "Официалните регистри показват, че тези твърдения са манипулативни". В същия стил е и друга предходна бележка. Изброява се, че към 2013 г. империята на Пеевски включва шест от 12-те тиражни вестника по онова време, както и че държи монопола върху дистрибуцията на печатни издания и тв канали. Редакторската ръка е добавила: "От друга страна, тези твърдения може да се считат за недоказани, тъй като официалните регистри показват, че той притежава три всекидневника, един седмичник и новинарска агенция."

Преди редакторската намеса.
След редакторската намеса.

В друга "корекция" пък е изтрито написаното, че депутатът притежава телевизия, и е заместено с онлайн медиа (разбирай агенцията на "Монитор"). Осъвременена е и друга бележка от Wikipedia, касаеща майката на медийния магнат - Ирена Кръстева. Ако в стария вариант пишеше, че тя и синът й притежават печатни и тв медии, както и че Кръстева държи част от най-голямата печатница "ИПК Родина", то вече от споменаването й няма и следа. 

Част от тези редакции са прередактирани от друг потребител или направо изтрити и навярно това е породило гнева на издателя, излял се в днешния материал в агенция "Монитор". Лицето, което минава след служителите на Пеевски, e с никнейма Quickfingers и е администратор.