Адвокат заведе дело срещу дъщерята на американския президент Иванка Тръмп и съпруга й Джаред Къшнър заради предполагаеми пропуски във финансовите им декларации. Двамата не са декларирали акциите си в 30 инвестиционни фонда, твърди адвокат Джефри Ловитки, който подаде граждански иск в съда във Вашингтон. 

Според подадената жалба в шест случая Къшнър отказва да даде подробна информация за активите си заради "предварително споразумение за конфиденциалност". Законът за етика в управлението обаче забранява лицето да откаже да разкрие свои активи с подобен мотив, изтъква адвокатът от Вашингтон. Същото се отнася и до печалбата от инвестиционни фондове, които дъщерята на президента и съпругът й отказват да оповестят.

Законът за етика в управлението цели да предотврати конфликт на интереси и да гарантира, че обществото може да оцени правилно дали хората на публични длъжности са независими, или са обвързани с бизнес интереси. Според него всички хора на отчетни длъжности подават декларации, в които разкриват състоянието си и участието си във фирми.

Ловитки, който се специализира в областта на медицинското право и финансовите въпроси, стана популярен с подобна жалба, внесена срещу самия Доналд Тръмп през март. Според адвоката финансовите декларации на настоящия президент по време на предизборната му кампания не дават яснота доколко тя е била финансирана от самия него. Делото все още виси. Правосъдното министерство призовава за прекратяването му, но съдията още не се е произнесъл.

От подаването на финансовата декларация през март Джаред Къшнър я допълва и поправя десетки пъти. Той и съпругата му Иванка са глобени за закъсненията.

Зетят на Тръмп е и негов съветник и често изпълнява дипломатически мисии. За да получи официално назначение в Белия дом, Къшнър се оттегля от 266 поста във фирми и инвестиционни фондове, но продължава да бъде акционер в тях.

Белият дом и адвокатите на двойката отказват коментар по въпроса.