Здравната каса остава без подуправителя си д-р Димитър Петров. Той е освободен от управителя й Камен Плочев след подадена оставка. Мотивите в най-общи рамки - двамата вече не могат да работят един с друг. Оставката е предизвикана, след като на Петров са му представени няколко варианта да се раздели с поста си, обясни самият той. Избрал е варианта, който не предполага съдебен спор.

Д-р Димитър Петров беше подуправител на НЗОК по времето, когато здравен министър бе Петър Москов. Двамата с министъра обаче изпаднаха в конфликт, свързан с политиката за здравните институции, и Петров напусна поста си. В началото на 2017 г., когато Москов вече не бе министър, управителят на НЗОК Глинка Комитов върна д-р Петров като подуправител. Малко по-късно самият Комитов обаче подаде оставка, въпреки че пое касата като номинация на ГЕРБ през 2015 г. Наследникът му Камен Плочев на свой ред поиска да сложи свой заместник.

Пред Клуб Z д-р Петров обяви, че очевидно Плочев не иска да работи с него, но вече е налице и обратното. Двамата се разбирали през първите две седмици.

"За три месеца новият управител на НЗОК изобщо не навлезе в материята. Не може да не си се занимавал с такава дейност никога преди това и да управляваш 3,5 млрд. лева", заяви д-р Петров.

По думите му никой в НЗОК не е искал той да вижда какво се случва - и с лекарствената политика, и с бюджетите на болниците. На управителя му се "пробутвало" какво ли не за подпис, хора от екипа в касата подвели и правителството, и парламента с т.нар. мораториум за иновативните лекарства за догодина, спирайки по-ефективни механизми за намаляване на разходите, убеден е бившият вече подуправител. И даде пример как в преговорите с фармацевтичната индустрия за отстъпки за 2017 г. е постигната сума от 170 млн. лв. А за 2018 г. се очаква отстъпката да е в рамките на 140 млн. лв. 

Според д-р Петров в касата цари "прогресиращ хаос".