Корупцията и престъпността са нараснали през отминаващата 2017 г., а достъпът до правосъдие е бил по-ограничен. Най-одобряваната институция е омбудсманът, на дъното е доверието в съдебната власт. Такава картина очертават данните от традиционното, 13-ото по ред, онлайн допитване до членовете на БСК относно състоянието на бизнес средата и предприятията през изтичащата година, както и очакванията им за следващата. 

Проучването отчита умерен оптимизъм за 2018 г., който обаче в голяма степен се помрачава от неудовлетвореност от работата на институциите, притеснения за ръст на цени, данъчна и регулаторна тежест, както и дефицит на качествена работна ръка, коментират авторите на проучването. 

Най-висока оценка за омбудсмана, слабо доверие в съдебната власт

Най-одобряваната институция от бизнеса е омбудсманът. Нейната дейност е харесвана от 72,2% от участниците в анкетата. Добра оценка получава още президентската институция с 53% и третото място е за данъчната администрация - работата ѝ е одобрявана от близо половината от анкетираните.

На дъното е съдебната власт с по-малко от 8 на сто одобрение. Същият резултат получава и КЕВР. Третата позиция за институция с най-ниско доверие е Комисията за финансов надзор.

 

Усещането на бизнеса: корупцията и престъпността са нараснали

58 на сто от анкетираните смятат, че през 2017 г. е имало ръст на корупцията. Усещането е субективно, но показателно. Над половината са на мнение, че се увеличила престъпността. Същевременно 53 на сто казват, че е намалял достъпът до правосъдие.

Нередностите в обществените поръчки

В проучването тази година за пръв път са включени въпроси за обществените поръчки като две трети от анкетираните са заявили, че през 2017 г. не са участвали в такива. Една трета от участвалите са ставали свидетели на нередности:

• Необективно оценяване на офертите (88.5%)
• Тенденциозно поставени условия в конкурсната документация в полза на конкретен изпълнител (80.8%);
• Необосновани обжалвания, забавящи изпълнението на поръчката (65.4%);
• Забавено разплащане от страна на възложителя (50%) или от страна на изпълнителя към подизпълнителя (46.2%);
• Подмяна на подизпълнители (46.2%).

 

Лек скептитицизъм по отношение на европредседателството

От 1 януари 2018 г. България поема европредседателството, но това не изглежда като доминантна тема за бизнеса у нас. 41 на сто от участниците в проучването смятат, че това няма да се отрази положително върху икономиката на страната (вероятно разбирано в смисъл, че просто няма да се отрази, не че ще се отрази отрицателно). 59 на сто показват и слаба информираност и интерес по темата - казват, че не са запознати с ангажиментите на България като европредседател.

Оценки по актуални проблеми

От обсъжданите периодично предложения за промени в законодателството най-одобрявани са премахването на т. нар. клас прослужено време, вграждането на електронен подпис в личните документи и премахването на минималния осигурителни прагове.

Очакванията за 2018 г. - повече данъци, поскъпване на енергийните цени и на суровините 

Според очакванията на анкетираните през 2018 г. ще има ръст на фискалната тежест - данъци, такси, осигуровки, ще се увеличават цените на ток и т. н., на бизнес кредитите, на суровините. Това съчетано с намаляване на броя на работните места - според близо една четвърт. Все пак една трета смятат, че регулаторната тежест ще остане без промяна. 

Повече оптимизъм за икономиката

В сравнение с предишните две проучвания, тази година оптимизмът за общото развитие на икономиката надделява. 41% от анкетираните очакват икономически ръст, но точно толкова са и реалистите, според които няма да настъпи промяна. Най-малко са песимистите (17%), според които е възможен спад в икономическото ни развитие. За сравнение, през 2015 г. техният дял е бил 40%, а през 2016 г. – 25%. Спрямо миналогодишното изследване е има слабо подобрение на оценката за бизнес климата, а самооценката за състоянието на предприятията е "стабилност" и "слаб растеж".

Проучването е проведено в периода 10 ноември – 10 декември 2017 г. и обединява отговорите на 790 участници, по-голямата част от които собственици и управители на предприятия (92%), а 8% са служители, упълномощени да попълнят онлайн анкетата. 76% от анкетираните предприятия са микро- и малки (с до 50 заети), 20% са средни (с 50 до 250 заети), а 4% са големи (с над 250 заети). 62% от участниците в анкетата представляват предприятия от сектор „Услуги“, 20% - от „Преработваща промишленост, 9% - от сектор „Търговия“, 5% от сектор „Строителство“, 3% - „Селско стопанство“, и 1% - „Добивна промишленост“. 32% от анкетираните предприятия оперират в Югозападния регион за планиране, 17% - в Северозападен, 16% - в Северен централен, 15% - в Южен централен, 14% - в Североизточен, 6% - в Югоизточен.