Масови протести съпроводиха встъпването в длъжност на новото правителство в Австрия. Хиляди австрийци излязоха в центъра на Виена с лозунги "Не позволявайте на нацистите да управляват", докато коалиционният кабинет на 31-годишния Себестиан Курц полагаше клетва в президентския дворец.

В събота Народната партия на Себастиан Курц подписа коалиционно споразумение с крайнодясната Партията на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе и така Австрия стана първата западноевропейска страна с присъствие на крайната десница в правителството.

Държавният глава Александър ван дер Белен призова новото правителство да зачита правата на малцинствата и на хората с различно мнение, след като прие клетвите на 13-те нови министри, шестима от които са от Партията на свободата.

Шестима от 13-те министри от новия кабинет са от антиимигрантската Партия на свободата.

Новият австрийски канцлер Себастиян Курц е най-младият правителствен ръководител в света. Вицеканцлер е лидерът на коалиционния му партньор Хайнц-Кристиан Щрахе.

Партията на свободата на Щрахе получи вътрешното, външното и военното министерство, а Народната партия - финансовото, икономическото и правосъдното.

В коалиционния договор двете партии поеха ангажимент да ограничат нелегалната имиграция и да ускорят депортацията на хора, на които е отказано убежище. Те са против разширяването на Шенген, към което се стремят България и Румъния. Новият австрийски кабинет обаче гарантира, че Австиря ще остане част от Евросъюза.

Партията на Курц спечели изборите със своята твърда линия срещу мигрантите, често припокриваща се с тази на крайната десница.

Демонстрантите против участието на крайнодесните в правителството на Площада на героите във Виена са били над 6 000, съобщава Би Би Си. Протестиращите са били заобиколени от сили за сигурност. На същото място през 1938 г. Хитлер обявява присъединяването на Австрия към Германия.

Протестиращите във Виена са били над 6 000, твърди Би Би Си.

Партията на свободата е основана през 1950 г. от бивши нацисти, но днес отрича всякаква връзка с нацистката идеология. Партията на Щрахе има сключен договор за сътрудничество с руската управляваща партия Единна Русия на президента Владимир Путин и многократно призовава за падане на сакциите на Евросъюза срещу Русия.

Себастиян Курц и Хайнц-Кристиан Щрахе се договориха за коалиция в събота.