Шефът на съдийската комисия на БФС Петър Петров се извини на "Лудогорец" по време на награждаването на най-добрите футболни рефери за годината. Извинението е по повод мача ЦСКА-София - "Лудогорец" (1:0) за Купата, след който "орлите" се оплакаха от решения на Георги Кабаков.

"Не сме безгрешни, но сме истински, патетично започна търновецът. - Затова позволете ми сега да се извиня на "Лудогорец", "Етър", "Ботев" (Пловдив), "Черно море" и специално на "Верея". Грешките са част от играта. Всички допускаме грешки - и ние в комисията. Пожелавам на съдиите да са личности, смели и безпристрастни."

Петров изрази огорчението си от реакцията на шеф на ЦСКА-София (административният директор Милко Георгиев, бел. ред.) при предишното си извинение - към "червените". Тогава Петров призна за грешки при домакинството на ЦСКА на "Ботев" (Пловдив), а Георгиев обяви, че всички рефери са "безсрамници".

В четвъртък ще заседава съдийската комисия на БФС за играните през миналата седмица мачове за Купата. И ще се произнесе официално за наказание на Георги Кабаков за грешките му на ст. "Българска армия".

Пловдивчанинът ще седне за известно време на "резервната скамейка", както се изразява неговият началник. Същевременно Петров иска да подходи деликатно, тъй като Кабаков ще участва в края на януари на семинар на елитните съдии в Малта. Очаква се арбитърът да премине в по-горна група и през пролетта да получи наряди за мачовете от елиминациите на Лига Европа.

Петър Петров изрази мнение, че не е доволен от дисциплинарния контрол на Кабаков в срещата ЦСКА - "Лудогорец". Сред грешките му е спестяване на червен картон на Александър Барт от домакините в ситуацията с откъсващия се Върджил Мисиджан в началото на второто полувреме.

Това е отбелязано в доклада на съдийския наблюдател, а на същото мнение е и французинът Март Бата, който помага на съдийската на комисия. Петров отказа да коментира другите грешки на Георги Кабаков - не било днес времето.

Петър Петров специално се спря на ролята и заплащането на Бата. Във футболните среди се говори, че заплатата на бившия елитен рефер е висока - 5-цифрена сума на месец.

"Искам веднъж завинаги да изясним този въпрос, който е твърде щекотлив, рече Петров, който е бивш страничен съдия. - Чувам упреци, че възнагражданието на г-н Бата било твърде солидно. Нека започна оттам че практиката членове на съдийската комисия на УЕФА да работят с национални федерации не е на БФС. Без да цитирам цифри: мосю Бата е very cheap в сравнение с останалите, които са very expensive. За да растат нашите съдии, трябва да има лобизъм в хубавия смисъл на думата. Някои казват: Абе за какво ни е Марк Бата? В България всички сме вождове, а индианците за работа са много малко. Аз признавам само един вожд - президентът на БФС Борислав Михайлов."

Петров даде пример на бивши големи съдии, работили с комисиите във футболните федерации на Турция, Кипър, Гърция, Украйна и Русия. При тях резултатите от тази консултантска дейност били отлични.

Петър Петров разкри и интересна новина - на 24 февруари в България ще гостува цялата съдийска комисия на УЕФА. Също така направи лека агитация в полза на Борислав Михайлов за конгреса и заключи, че би работил само в екип с настоящия шеф на БФС.

Съдия №1 на 2017 г. Станислав Тодоров.