Не вярвам да има газ в Добруджа. Това заяви пред бТВ шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев (ГЕРБ). Така той коментира резултатите от референдума в Генерал Тошево.

 

"Резултатът е изключително категоричен. Всички политици трябва да се съобразят с него. Въпросът е преекспониран. Не вярвам да има газ в Добруджа. По времето на комунизма в Северна България са направени хиляди сондажи. Единственото място, където е намерена газ, е в Чирен", заяви Добрев.

Той обаче изтъкна, че е много голям оптимист, че сондажите в Черно море за газ ще приключат успешно.

Добрев коментира и информациите, че токът за бизнеса ще поскъпне от 50 до 90%. Той обясни, че в България има регулиран и свободен пазар на ток, като делът на свободния вече е 55%. Всички фирми са на свободния пазар.

"И в комисията по енергетика се получават множество сигнали, че търговците на електроенергия пращат оферти с 50 до 90% по-високи", призна Добрев.

Той призна, че това може да доведе до фалит на компании. Добрев обясни, че това не касае битовите абонати, които са на регулирания пазар. Малкият бизнес, който е на ниско напрежение, можел да се върне към регулирания пазар. Средният и големият бизнес обаче не може.

Добре изтъкна, че от 1 януари цялото количество енергия за свободния пазар ще се тървгува на енергийната борса по прозрачен начин.

"След 1 януари ще имаме прозрачност, сега има съмнения. Цялото количество енергия ще се продава прозрачно, на платфрома, която ще сравнява най-добрите оферти", каза Добрев.

Депутатът обясни, че около 150 са регистрираните търговци на ток.

"Това, с което сме се нагърбили, не е леко. Преди 2 години имаше дефицит в енергетиката за 800 млн. лв. Тези 800 млн. лв, някой ги вземаше", каза Добрев.

Той призна, че преди 2 години е имал предложение да бъде охраняван от НСО, но е отказал. Добрев изтъкна, че знае чии интереси е нарушил.