Възможно ли е ядосаните пилета да готвят кърваво отмъщение срещу вражеските прасета като се надъхват за бой с български ритми? Това е въпрос на активна дискусия във фейсбук. Става дума за  музиката от Аngry Birds Star Wars II.

Старт на разсъжденията дали в творбата има национални ритми даде шефът на българското "Интернет общество" Вени Марковски, който написа във фейсбук: 

Въпрос към хората с музикална култура и памет - в тази мелодия определено чувам елементи, които съм срещал в българската народна музика, но не съм сигурен в коя. 
Някой да помогне? 
В оригиналната музика на Джон Уилиямс не е толкова лесно да се доловят същите мотиви, може би защото не се използват същите инструменти? 
Заслушайте се още от самото начало, после в повторенията - в 1:12, 1:43, 2:18, 2:50, 3:23, 3:40, 3:55. 
Какви музикални инструменти чувате? На коя мелодия ви напомнят? 

Запитването веднага е събрало доста противоречиви мнения. Сред тях има и такива, че мелодията по-скоро напомня на творби на Горан Брегович, но има и застъпници на тезата, че ритмите са си нашенски:

В самото начало и на 1:12 е ритъмът и звученето на "Ръченица"-та на Петко Стайнов ("Тракийски танци") - петия такт от началото (0:09). Същият мотив е и на 0:42, изказва експертно мнение Анелия Гешева и получава поздравления от останалите участници в дискусията.

Тук можете да сравните доколко творбите си приличат.