След Джаред Лето и носителят на "Оскар" Леонардо ди Каприо публично защити Пирин от разрастване на ски зоната. Фондацията на Ди Каприо, която активно се бори с климатичните промени, е призовала в туитър профила си да се подкрепи подписката на световната природозащитна организация WWF.

Също като Лето, един от най-любимите актьори на всички времена, призовава да се изпрати писмо до премиера Бойко Борисов за спасяване на вековните гори в Пирин. Писмото се генерира автоматично от сайта на WWF.

Офанзивата на природозащитниците идва дни преди изтичането на крайния срок за общественото обсъждане на плана за управление на Национален парк "Пирин". В него е залегнала възможност за разширяване на ски зоната, мотивирана от искането за втора кабинка в курорта Банско, за която официално все още няма заявен инвестиционен интерес. В добавка правителството планира промяна в концесионния договор на "Юлен" АД, с която според еколозите на дружеството се дават 10 пъти повече площ за застрояване.

Тази тема скара правителството. Премиерът Бойко Борисов на два пъти отлага промяната в концесионния договор, а вицепремиерът Валери Симеонов започна да обикаля тв студиата и да разказва по негов адрес, че не иска да го вижда. Симеонов обаче се закани и двете точки да минат на последното заседание на правителството за годината, планирано на 28 декември.