Американското списание „Форбс“ представи годишния си списък с 10-те най-богати знаменитости в САЩ. Лидер в класацията е режисьорът Джордж Лукас. Състоянието на бащата на "Междузвездни войни" през 2017 г. е оценено на 5,5 милиарда долара.

Лукас обаче не е спечелил основната част от парите си пряко от режисиране. За близо 50-годишната си кариера в киното на практика той е режисирал 6 филма, като 4 от тях са отделни части от сагата „Междузвездни войни“. Първият филм спечели 6 оскара, но само във второстепенни категории. Самият Лукас още няма „Оскар“, но рано или късно ще получи почетна статуетка „за цялостен принос“.

През 2012 г. той продаде своята компания „Лукасфилм“ на „Дисни“, заедно с правата за космическата опера. От сделката забогатя с 4,05 милиарда долара, а „Дисни“ – с много повече.

Джордж Лукас не оглавява за първи път списъка на „Форбс“, а от 2016-а насам състоянието му се е увеличило с 1 милиард долара.

На второ място е отново режисьор – Стивън Спилбърг, който може да се похвали с далеч по-богата на филми и награди и много по-разнообразна в жанрово отношение кариера. Сред неговите над 30 филма са тези за Индиана Джоунс, "Джурасик парк" и още десетки хитове. Има и три оскара – два за „Списъкът на Шиндлер“ и един за „Спасяването на редник Райън“. Спилбърг има 3,6 млрд. долара.

На трето място е телевизионната водеща Опра Уинфри със състояние от 2,8 млрд. долара.

В десетката на най-богатите знаменитости попадат още баскетболистът и актьор Майкъл Джордан ($1,4 млрд.), илюзионистът Дейвид Копърфийлд ($875 млн.), рапърите Диди (започнал като Пъф Деди, с $820 млн.), Джей-Зи ($810 млн.), играчът на голф Тайгър Уудс ($750 млн.) и хип-хоп изпълнителят и продуцент Доктор Дре ($740 млн.).

Накрая на списъка е свръхпродуктивният писател Джеймс Патерсън, чието състояние е изчислено на $730 млн.

Прави впечатление, че за разлика от преимуществено "белите" списъци на номинираните за най-известните кинонагради, предизвикали гняв и скандали през последните години, в списъка на най-богатите цветовото равновесие вече е постигнато, но половото (1 жена сред 9 мъже) далеч не е.

"Площад Славейков"