Милен Русков е най-търсеният автор от читателите в Столичната библиотека през 2017-а, а най-заеманият български роман през годината е „Чамкория“. Затова Русков ще бъде обявен за писател на годината на церемония в сряда, 20 декември, в библиотеката на площад „Славейков“.  

В десетката на най-търсените автори на романи през годината са още Захари Карабашлиев, Ивинела Самуилова, Розмари де Мео, Георги Господинов, Иван Вазов на Димитър Димов.

Топ 10 на най-търсените романи

1. „Чамкория“, „Възвишение“ – Милен Русков
2. „Хавра“, „18% сиво“ – Захари Карабашлиев
3. „Бабо, разкажи ми спомен: Истории от махала Небесна“ — Ивинела Самуилова
4. „Кротките“ – Ангел Игов
5. „Стопанката на Господ: Сказание и требник на българската народна вяра“ — Розмари де Мео
6. „Физика на тъгата“ — Георги Господинов
7. „Мравки и богове: Хроника на ХХ в.“ — Стефан Цанев
8. „На изток – в рая“, „На запад от рая“ – Изабела Шопова
9. „Под игото“ – Иван Вазов
10. „Тютюн“ – Димитър Димов
11. „Железният светилник“ – Димитър Талев

За детски автор на годината ще бъде обявена Живка Шопова заради нейните „Букви опашати“ и „Фиу“. Между най-търсените писатели за деца и тийнейджъри са още Юлия Момчилова, Полет Буржоа, Стийв Стивънсън, Дейвид Уолямс, Сара Дж. Маас, Станислав Койчев-Стан, Роалд Дал и Рик Риърдън.

Най-четеният автор на научно-популярна литература в Библиотеката е акад. Георги Марков, с произведения като „Камбаните бият сами: Насилие и политика в България 1919-1947“, „Голямата война и българският ключ за европейския погреб 1914-1916“, „Върховете привличат мълнии: Покушения и политика в България 1878-1919“, „Голямата война и българският меч над Балканския възел 1914 – 1919“ и други.

Столична община ще обяви и читателя на годината – и за 2017-а това е незрящата Валя Людмилова Петрова. 32-годишната читателка е висшистка, завършила е социални дейности и работи в софийската регионална организация към Съюза на слепите. Читател е на Столична библиотека от 2007 г. Предпочита художествена литература и ползва активно всички отдели на библиотеката. Сканира книгите, които заема за дома и, благодарение на разработен синтезатор за българска реч, книги, текстове, документи или PDF файлове на български, тя „чете“ изчитани с глас книги.

"Площад Славейков"