Депутатът на Обединени патриоти Йордан Апостолов, който се прочу с определяната като "лобистка" поправка в Закона за опазвне на земеделските земи, разрешаваща строителство при изтекли срокове за това, прави нов заход по същия въпрос. Но този път се опитва да пробута изменения в... закона за посевите. По стар парламентарен маниер, който Апостолов бързо е усвоил за своя първи мандат в НС, спорни текстове, касаещи един закон, се пробутват в преходните и заключителни разпоредби на друг закон. И така, чрез Закона за посевния и посадъчния материал, Апостолов смята да промени и този за земеделските земи.

Предисторията

През първата половина на май прясно избраният депутат "патриот" и негови колеги от ГЕРБ, в т.ч. шефката на земеделската комисия Десислава Танева и на бюджетната - Менда Стоянова внасят промяна в земеделскя закон, която предвижда да се удължи с три години срокът, в който собствениците на земеделска земя с променено предназначение могат да започнат строителство в нея. Текстът стъпва на приетото през 2011 г. правило, че който е променил статута на земята си има срок от 6 години да реализира инвестиционното си намерение, след което, ако не го направи, земята отново ще стане земеделска. Крайният срок бе 24 май 2017 г. и вече изтече.

Мотивът на вносителите бе, че хиляди дребни собственици, ударени от кризата, не са могли да строят в имотите си, както и че вече са платили такси за промяна на предназначението. След последвал скандал и екопротести, мотивирани с това, че предложението на управляващите цели да облагодетелства на-вече големите инвеститори по Черноморието, от ГЕРБ оттеглиха предложението за промяна в закона.

Междувременно

Датата е 14 декември. Заседание на парламентарната комисия по земеделие, на което са поканени представители на ресорното министерство, за да участват в дебата в предложения от тях закон за посевите. От стенограмата обаче става ясно, че не посевите ще са темата на заседанието, а внесените от Апостолов изменения в заключителните разпоредби, които и към настоящия момент няма как да се открият из документите по закона, които се качват на сайта на НС.

В началото Десислава Танева обяснява, че не са подкрепени тези от предложенията, които касаят отмяна в момента на режима на загубилите правото за строеж, след изтичането на 3 и 6-годишния срок. А гневен Апостолов иска да чуе мотивите на министерството. 

Обяснява Зорница Желева, главен експерт в Дирекция "Поземлени отношения": 

"Както всички вие знаете, земята е основно национално богатство. Сроковете са въведени, тъй като се наблюдаваше през 2008-2009 г. изключително засилена промяна на предназначението на плодородни, високи като категории поливни земеделски земи, което в най-честия случай се правеше със спекулативна цел. Променя се предназначението, изчаква се благоприятен момент за продажба, но не и с цел реализиране на конкретни инвестиционни намерения. В момента продължава неограничено поне с тези срокове. В момента тези срокове се явяват рестриктивни по отношение на действителното реализиране на дадени инвестиционни намерения."

Тя допълва, че 6 години са достатъчни "за реализиране на инвестиционното намерение, ако то е било реално". А по отношение на преписките за промяна предназначение, загубили правни действия на 24 май 2017 г., вече имало доста случаи, в които собственици, желаейки отново да реализират инвестиционното намерение, отново внасят преписка за произнасяне. 

"Срокът беше направен само заради това - да може държавата да изработи общи устройствени планове и тези земи да бъдат отразени в тях. Държавата не си е свършила ангажимента за този 6-годишен срок, който тя сама си е поставила, и в един момент решава, че може да се възползва от този срок и хората да загубят и таксите, които са си платили за промяна на предназначението", опонира Апостолов.

Големите акули

Очевидно известени предварително, че темата на заседанието няма да е законът за посевите, а за промяната на предназначението, в залата присъстват предствители на организации на собственици на земи, голяма част от които по Черноморието - тези, които протестираха в защита на първия закон на ОП и ГЕРБ от май.

"Ние искаме да се запази правото, за което сме платили. "Големите риби" наистина си свършиха работата", изразяват подкрепа за Апостолов те и молят депутатите за отпадане на сроковете със задна дата.

Намесва се Десислава Танева и обявява, че предложенията на "патриотите", направени в последния момент, са допустими по правилник, "но ако трябва да бъдем напълно стриктни, те трябва да съответстват на целта на дадения законопроект. Тъй като не бяхме подготвени, затова отложихме двата параграфа и трябва да бъдат предмет на достатъчно обществено обсъждане".

Ново обсъждане ще има утре на заседание на земеделската комисия.

Иначе междувременно бяха приети всички депутатски предложения, в това число на Апостолов. Народните представители обаче се впуснаха в спор може ли да се прилага такова ретро активно действие и може ли да се запише, че законът влиза в сила със задна дата.