Британски инвеститор иска от Русия обезщетение в размер на 500 милиона долара и обвини Москва в държавно рейдърство, довело до превземането на каменовъглена мина в Сибир, пише в. "Файненшъл таймс".

Адвокатите на компанията "Лерам кепитъл инвестмънтс", изкупуваща проблемни активи, заявиха, че вината е незаконно превзета с помощта на местни правителствени чиновници, след като представителят й бил арестуван.

Чуждите инвеститори в Русия постоянно се опасяват за опазването на частната собственост като рисков фактор за потенциални вложения в страната. Често се случва държавни руски компании да превземат корпоративни активи, най-вече в енергийния сектор.

От "Лерам" твърдят,  че един от шефовете й бил незаконно арестуван през 2013 г. след намеса на местната администрация. Със заплахи той бил принуден да подпише документ, че мина "Грамотеинская" в Кемеровска област и всичките й активи се предават на местния бизнес. Използвани били незаконно придобити печати.

Според документи, до които "Файненшъл таймс" получил достъп, адвокатите на "Леръм" изпратили до руския правосъден министър през миналата седмица писмо, в което искат компенсации от 500 милиона долара. Те заплашили да започнат международен арбитраж, ако до три месеца не бъде постигнато споразумение. Защитата на британската компания смята да се позове на двустранен договор между Лондон и Москва за защита на чуждите инвестиции.

"Вярваме, че Руската федерация ще разреши несправедливостта, извършена срещу компанията", заяви главният акционер в "Лерам" Даниел Родригес.

Той призова Москва да убеди чуждите инвеститори, че такова поведение не е норма и няма да бъде толерирано.

"Лерам" закупила мината в сърцето на Кемеровска област през октомври 2013 г. Два месеца по-късно директорът на компанията Игор Рудик бил арестуван и подложен на натиск да подпише документ, който прехвърля "Грамотеинская" на компания, контролирана от сибирския индустриалец Александър Шчукин. От компанията на руския магнат засега не са отговорили на молбата на "Файненшъл таймс" за коментар.

От "Лерам" твърдят, че Рудик нямал законовото право да прехвърли активите и че печатите на компанията, необходими за удостоверяването на такъв документ, били незаконно получени от властите без нейното знание. В иска се твърди, че кемеровският губернатор и заместникът му са хората, организирали отнемането на активите.

Говорител на администрацията в Кемеровска област не е отговорил на молбата за коментар. Регионалните съдилища отхвърлили искането на "Лерам" за анулиране на трансакциите.

Според документите, изпратени до руското правосъдно министерство, кемеровските чиновници използвали забавянето на някои заплати за работниците в мината в първите седмици след придобиването й от "Лерам" като повод за заключение, че британската компания е некоректен собственик. Първоначалните обвинения срещу Игор Рудик били в нарушение на руските имиграционни закони, тъй като срокът на паспорта му бил изтекъл.

Според Шей Уейд - съдружник в международната юридическа кантора "Стивънсън Харууд", представляваща "Лерам", става дума за един от най-типичните случаи за незаконно отнемане на имущество от страна на държавата.