Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и специализираният съд незабавно трябва да бъдат закрити, заяви пред бТВ лидерката на "Движение 21" Татяна Дончева.

Така тя коментира запора, наложен от Комисията върху част от имуществото на бизнесмена Иво Прокопиев.

"Корнелия Нинова не може така да си позволява да говори, когато един държавен орган беззаконничи."

Това каза Дончева по повод думите на лидерката на БСП, че уважава решенията на официалните институции.

"Нинова няма да каже нищо за КОНПИ. Защо? За да не те нагази и тебе ли? Трябва да видиш, че начинът, по който се третира държавата, е ужасен. Тя (Нинова - б.р.) е участник в разбойническо-ментарджийската приватизация", продължи Дончева.

Според нея много елементарна работа е лидерката на БСП да излиза с поантата "Който има нещо срещу мен, да ме съди".

"Навремето един гараж не можеше да бъде даден на съпруга на Надежда Михайлова, когато тя беше външен министър. За нея не можеше. А как така една следователчица можа да получи такава апетитна хапка? Освен ако не е изключително доверено лице на СДС", продължи тя с атаките си към сегашната лидерка на БСП по повод приватизацията на "Техноимпекс".

Предновогодишно Дончева предупреди зрителите, че когато страната ни се управлява хора, позоваващи се за всичко на чужбина, това означава, че ни управляват не в наш, а в чужд интерес.

"Когато един народ и един човек са тръгнали през просото в ущърб на здравия разум, дори когато е за много пари - има един момент, в който Господ спокойно ще ги удари по главата", смята бившата депутатка.

Тя коментира и мораториума върху новите лекарства:

"Темата показва как се вземат решенията у нас. Като бедна държава имаме лимит, при който държавата може да покрие лекарствата за НЗОК. Ние сме като семейство, в което има двама-трима хронично болни, които трябва да отделят за лекарства месечно определена сума."

Дончева смята, че в парите на НЗОК има прекалено висок процент за заплащане на нови лекарства. Никоя здравна система не може да покрива изцяло парите на тежко болните. Това е въпрос на математика - на пари, а не на права. Освен рака има и други болести, които трябва да бъдат лекувани.

"Проблемът е как да организираме парите така, че да не вземат две трети от тях онкоболните, които са най-гласовити. Но всичко това да бъде казано с човешки език, а Цветан Цветанов говори по молекули. Вероятно е говорил за тях за последно на изпита по биология във ВИФ, ако го е държал, тъй като не знам дали във военния профил я е имало тази дисциплина", продължи Дончева.

Според нея здравеопазването има тежки проблеми и диспропорции. Но с такова поведение на Бойко Борисов и Корнелия Нинова никой здравен министър няма да може да направи нито крачка. В нито един от случаите Борисов не застана зад гърба на здравните си министри и не показа, че е готов да ги подкрепи в реалните проблеми за решаване, смята Татяна Дончева.