Пореден скандал се вихри около Корпоративна търговска банка - за футбол... Цветан Василев заяви, че Батков е договарял с Пеевски заем и е заложил 39% от акциите на "Левски".

Впрочем отдавна се шепти, че разтурената бизнес империя на Цветан Василев и Делян Пеевски е свързана със "синия" отбор. Зложелателите на Тодор Батков не спират да намекват, че не той е реалният собственик на "Левски", че други вземат решенията, когато става въпрос за големи назначения и финанси.

Сега началото слага публикация във в. "Капитал", в която се твърди, че през 2011 г. част от акциите на Батков в професионален футболен клуб "Левски" АД са били купени, а част от задълженията на клуба към него като кредитор са били цедирани от кипърска офшорка.

От договор за предоставяне на паричен заем, с който изданието разполага, става ясно, че ден преди Коледа на 2011 г. между "Билдинг рисорт" ЕООД и кипърското дружество Diggeraso Limited е сключен договор за заем, по силата на който българската фирма предоставя 1 милион лева на офшорката, за да финансира покупката на акции в "Левски".

Diggeraso Limited е придобила 195 хиляди обикновени поименни акции и 120 хиляди поименни привилегировани акции от капитала на "ПФК "Левски" АД, както и 50% от всички вземания на Тодор Батков към футболния клуб, като цената на цесията е 184 хил. лв. Уставният капитал на "Левски" е 750 хиляди лева, разпределен в същия брой акции. Офшорката е придобила 39% от обикновените поименни акции и 48% от поименните привилегировани акции, или общо 42% от капитала на клуба.

Усвояването на заема става на няколко транша, които "Билдинг рисорт" трябва да направи. Първите два са директно по сметката на Тодор Батков - 315 хиляди лева за придобитите от кипърска офшорка акции и 184-те хиляди лева за цедирания от Батков дълг към Diggeraso Limited. Останалата сума от 500 хиляди лева трябва да бъде преведена директно на футболния отбор, тъй като кипърската офшорка е поела ангажимент да я предостави на клуба като заем.

Срокът на заема от "Билдинг рисорт" към офшорната компания е две години, след като сумите са преведени в края на декември и в началото на януари 2012 г. от сметките на "Билдинг рисорт" в КТБ към сметките на Тодор Батков и "Левски" в Инвестбанк. Сравнение във финансовите отчети на "Билдинг рисорт" за 2010 и 2011 г. (който е последният вписан в Търговския регистър) показва, че действително през 2011 г. стойността на предоставените от фирмата заеми се е увеличила с 1 млн. лв.

Фирмата "Билдинг рисорт" е собственост на "Ареском", която от своя страна 100% принадлежи на Александър Радев. Твърди се, че дружеството е част от фирмите около Цветан Василев и е заложено в КТБ в края на 2009 г. срещу заем от 2 милиона лева.

Любопитно е, че последното общо събрание на ПФК "Левски" бе през декември 2011 г., като в последните две години традиционните събрания за приемане на отчета не са провеждани. Тази пролет Батков заговори, че е готов да предостави част от акциите на клуба на феновете.

"След като се обединиха привържениците, искам в навечерието на празника да обявя, че реших за себе си в рамките на предстоящото увеличение на капитала на дружеството, което трябва да капитализира огромна сума вземания, която аз и мои фирми имаме към "Левски", да предоставя на организираните привърженици пакет от 10-15 процента, обяви дословно бизнесменът в сутрешния блок на БНТ 1. - Срещу ангажимент по този начин да съберат някакви средства и да построят второто общежитие на стадион "Георги Аспарухов" и евентуално целодневната база на първия отбор."

Казано с думи прости, това означава, че Батков иска да предостави на феновете част от вътрешния дълг, акумулиран от "Левски" към самия него.

А публикацията на "Капитал" предизвика адвоката да се обади в "Дарик" радио където обяви следното:

"Аз съм известен с това, че не лъжа. От акциите 90% са мои и на едно мое дружество. От вземанията, които са на стойност 28 милиона с лихвите, 9 милиона са на мое дружество, а останалите пак на мен като физическо лице. В момента има процедура за капитализиране на вземанията. Предстои вещи лица да направят оценка и през септември ще има общо събрание, където капиталът ще бъде увеличен до 28 милиона. И Тодор Батков ще има 64%, 0.1% ще бъдат акциите на досегашните физически лица", каза Батков.

 "Действително през миналата година говорих с Цветан Василев, като ние имаме договор за заем, аз не отричам, че му дължа пари. На база на този заем 500 хиляди бяха преведени по сметка на мен, а аз ги предадох на "Левски". Другите 500 хиляди бяха преведени на "Левски". Даже сега се активизирах и поисках удостоверение, което да покаже, че аз съм собственик на кипърското дружество."

А Цветан Василев, предприел тактиката да отговаря от Виена на много от нещата, които се пишат за него и за запорираната му банка, обяви следното:  

„Как г-н Батков е договорил с мен заем, при условие че не е говорил с мен, а с г-н Делян Пеевски и адвокат Александър Ангелов. Ако съм му дал заем, защо залогът на 39% от акциите на „Левски" не е в моя полза, а е в полза на подставените лица, свързани с този кредит? Ако кипърската фирма, в която г-н Батков е заложил 39% от акциите на „Левски", е 100% негова собственост, каква е логиката да дава в залог акциите на „Левски" сам на себе си? Кого лъже с този залог г-н Батков?"

От изявлението на боса излиза, че Делян Пеевски е договарял заем към банката на Цветан Василев. Също така банкерът "връща топката" в полето на Батков за "подставените лица", като явно има предвид Пеевски и Александър Ангелов.

Засега ясните моменти по поредния скандал в отношенията Пеевски - Василев са много по-малко от неизвестните. Важното е от всичко това да не пострада един от най-обичаните български отбори, който и без това си има много проблеми.