Братовчедът на убитото дете в Момчилград е привлечен като обвиняем за умишлено убийство. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти във връзка с убийството на 7-годишната Дамла, което разбуни страната, ав  града предизвика протести за законност.

Цацаров поясни, че човекът е на 25 години и е обвинен в умишлено убийство на малолетно лице, извършено по особено мъчителен начин. Обвиняемият племенник на майката на Дамла е имал ключ от жилището. Той не е правил опит да се укрие, но е изграждал алиби за фаталната нощ.

Вече е потвърдено, че смъртта на детето е причинена от задушаване, а след това лицето му е било облепено с тиксо.

„В момента продължават действията по разследването. След привличането е осъществен разпит. На разпита е направено пълно признание по информация на колегите. Разбира се, признанието е свързано със съответствие с други доказателства, открити в периода на интензивната работа от вчера до настоящия момент.

Около 16.30 ч. в Кърджали би трябвало да е започнал разпитът от съдия от окръжния съд. Веднага след разпита ще следва следствен експеримент“, заяви Цацаров, цитиран от "Фокус".

Той благодари на всички от Главна дирекция "Национална полиция" и на хората от ОДМВР - Кърджали и местната прокуратура.

За ужасяващото деяние 72 часа в ареста изкара майката на Дамла по обвинение по сравнително лекия член от НК - че е "оставила детето си без надзор и достатъчно грижа" и е отишла нощна смяна на работа. Бащата и баткото на Дамла работят в чужбина.

Ето и съобщението на прокуратурата:

"Днес, 20.12.2017 г. Окръжна прокуратура – Кърджали привлече като обвиняем и задържа до 72 часа  М. Г. Х. за убийството на 7 годишната Д.М., която бе намерена мъртва сутринта на 17.12.2017 г. в дома си в гр. Момчилград.

М.Г.Х. е обвинен в това, че на 17.12.2017 г. умишлено е умъртвил малолетната Д.М., като убийството извършено по особено мъчителен начин за жертвата – престъпление по чл. 116 ал.1 т.4 и т.6 от Наказателния кодекс.

За престъплението по чл.  116 ал.1 т. 4 и т.6 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвори без замяна.

Задържаният е племенник на майката на детето и е имал ключ от жилището им, с помощта на който е проникнал в него в ранните часове на 17 декември 2017г.

Съдебно медицинската експертиза е установила причината за смъртта на малолетната пострадала – задушаване.

Все още не са изготвени заключенията на назначените от прокуратурата експертизи: комплексна ДНК, дактилоскопна и физикохимична експертиза на веществени доказателства и съдебно- техническа експертиза на приобщени по делото средства за мобилна комуникация.

М.Г.Х. е направил самопризнания.

Припомняме, че майката на починалото дете е привлечена в качеството на обвиняема за извършено престъпление по чл.182, ал.1 от Наказателния кодекс за това, че на 16/17. 12.2017 г., като родител е оставила детето си без надзор и достатъчно грижа и с това е създала опасност за неговото физическо и душевно развитие.

С. Ю. М. е задържана с постановление на прокурор за срок от 72 часа.

Разследването продължава."