Управляващата коалиция изглежда все по-нестабилна. Висши представители в управлението твърдят, че всичко е спокойно, но все по-ясно се вижда, че това не е точно така. От ГЕРБ заявяват, че с "Обединени патриоти" им е далеч по-добре, отколкото с Реформаторския блок в миналия мандат. Напоследък обаче "патриотите" започват да изпитват на гърба си същото, което и "реформаторите".

Пукнатините в коалицията напоследък стават все по-видими, но те съществуват отдавна. Ако се вярва на предварителните заявки на вицепремиера Валери Симеонов, например, днешното заседание на правителството ще бъде драматично.

Като най-голям проблем се очерта политиката на правителството по отношение на втория лифт на Банско. Именно днес министрите се очаква да решат какво ще е бъдещето на този проект. На предишно заседание точката бе отложена, което предизвика недоволство у Симеонов.

Няколко дни след това той заяви в прав текст, че Борисов го е подвел и не иска да го вижда.

Политиката по отношение на природата и свързания с нея туризъм като цяло са причина за неразбирателства. Наскоро парламентът гласува текст, с който отмени новия режим за концесиониране на плажовете, приет по-рано със Закона за концесиите. По този повод Симеонов отново избухна, заявявайки, че ГЕРБ и ДПС са ги "извъртяли"

Казусът с царските имоти също се оказа тема, по която управляващата коалиция не бе на едно мнение. От ГЕРБ очевидно се опитаха да решат този въпрос чрез споразумение със Симеон Сакскобургготски и закон, който да го уреди. "Патриотите" обаче заявиха, че са категорични против подобни инициативи.

Общественото мнение също бе против отстъпки за Симеон, което принуди ГЕРБ да ревизира намеренията си.

Все по-ясно става, че настоящото правителство едва ли ще изкара мандата си. А ако все пак го направи, това ще бъде с цената на огромни компромиси, най-вече от страна на патриотите.