Очаквано, с пълно мнозинство, депутатите отмениха мораториума върху новите лекарства, но това единство не можеше да остане такова за повече от едно формално гласуване и дебатът по темата отново бе опошлен. От опозицията поискаха управляващите да не се преструват, че грешката е обща и да признаят, че е тяхна, а в отговор получиха: не е християнско на прага на коледните празници да се заигравате със страховете на хората.

Пръв тон зададе председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, който представи достигането до днешното решение като екипна работа на всички партии. 

"Искам да благодаря на всички председатели на парламентарни групи, че се е постигнал политически консенсус. Ако имаме продължаване на този политически консенсус, днес можем да направим и първо, и второ гласуване. И ние политиците да бъдем по-смирени по една чувствителна за обществото тема и да успокоим пациентските организации", заяви той.

Опонира му обаче Нигяр Джафер от ДПС, която най-ревностно бранеше неналагането на мораториума от самото начало на гласуването на бюджета на Здравната каса за догодина.

"Напът сме да сложим край на една сага, продължила близо два месеца. Напът сме да направим абсолютен прецедент - отмяна на бюджет на Касата ден след обнародването в Държавен вестник, безпрецедентно - с подписите на председателите на всички ПГ. Какво направихме ние - приехме противоконституционен текст и накарахме изпълнителната власт да изпълни това решение, пристъпвайки законодателството. Трябваше да се обявят обществени поръчки за тези молекули и те щяха да бъдат много по-високи от тези на касата. Чии интерес щяхме да защитим?", попита Джафер, намеквайки, че зад обявяването на тези обществнеи поръчки може да се крие друг интерес на управляващите.

Тя има предвид първоначално предложения от ГЕРБ вариант за заобикаляне на отмяната на мораториума чрез създаването на специални комисии, които да изписват съответната нова молекула на конкретния пациент.

Джафер припомни и на колегите си, че резервът на НЗОК  вече е "на санитарния минимум".

"Народното събрание трябва да си дава сметка, че с всяко наше действие задействаме механизъм държавата да приложи този ефект. В случая щеше да е животът на хората. Не можем да говорим за консенсус, когато сме допуснали грешка и сега трябва да я замажем. Консенсус се взима, когато обсъждаме нещо предварително", каза в заключение депутатката от Движението.

Думата взе Вежди Рашидов, но не за да признае грешка:

"Миналият път си позволих да се обадя от позицията на пациента. Идват хубави християнски празници, да се правят такива внушения... Спрете да правите преди Коледа, не е християнско, политика от всичко. Особено от болните хора. Последният ден в парламента да правите отново политика, мисля, че минава всички граници. Ще има пари за всички болни. Ако е крачка напред, е в името на хората, ако е крачка назад - пак е в името на хората. Хубав празник. Дайте за здраве да говорим".

Думата взе и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която повтори тезите на колежката си депутат от ДПС:

"Благодаря на всички, които подписахме. Има нещо обаче, което ме безпокои - че подхождате не като към направена грешка, а като на промяна под натиск. Правилната позиция би била "да, направихме грешка и ще я коригираме". Вместо пак да говорим, че един или друг употребява болестите на хората. Днес се възстановява справедливост - всеки българин да има достъп до здравеопазване. Отвън изглежда, че премиерът еднолично е взел решението. Искам да ви уверя, че днес правим една положителна стъпка и към възстановяване на парламентаризма. Защото когато разговаряхме с Бойко Борисов, той имаше намерение да заобиколи прегласуването - да създава комисии, да се допускат средства от министерството. Освен справедливост и ред, има още една дума за всички ни - урок. Че не трябва да се гласува механично, да работим с аргументи, да се чува гласът на тези групи хора отвън. Днес поправяме една грешка. Справедливост, ред и урок".

Цветанов обаче не се отказа:

"В началото казах нека всеки един от нас да бъде максимално смирен и да няма политически заряд, който може пак да ни противопостави. Вие пак се върнахте в полето на противопостаянето. Всички ние знаем, че има изтичане на средства и корупция в здравеопазването. Точно затова бяхме предприели един подход със създаването на комисии да дисциплинираме и дадем по-добър ред, но в никакъв случай за сметка на онкоболните".

Шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов пък се опита да внуши, че Нинова е в конфликт на интереси по темата с новите молекули. Той се обърна персонално към нея:

"Искам да поемете ангажимент да декларирате, че вашата позиция, формирана свободно и аргументите, които сърцато тук защитавате, нямат никакво влияние от други интереси. Т.е. провокирам ви за декларация по чл. 137 от Правилника".

"Уви, за съжаление, не съм била права, че сме постигнали съгласие. И урок. Не сте си научили урока. Това, че се държите по този начин, осначава, че утре пак ще взимате такива решения, ако няма обществен натиск", посочи соцлидерът и заключи, че явно смирението, демонстрирано от управляващите в началото, е привидно.

"Казвате вие употребявате младите, болните, пенсионерите... Ми да ставаме и да си ходим. Казали сме, че ще защитаваме бедни, слаби, болни - правим го. Ние сме избрани от хората и ги представляваме".

С това дебатът по първата точка от последния парламентарен ден приключи и предложението за отпадане на мораториума бе гласувано и подкрепено със 192 гласа "за" - всички налични в зала депутати.