След успеха с премахването на мораториума върху новите лекарствени молекули в бюджета на НЗОК, от БСП ще атакуват и прясно приетия Държавен бюджет 2018. Става въпрос за прословутия чл. 6, с който погрешка управляващите дадоха допълнителни 1 130 000 лв. към бюджета на дирекция "Вероизповедания" за два православни храма - "Св. Александър Невски" и манастира "Св. Георги" на Атон, а после чрез спорно прегласуване отмениха текста. От левицата се заканиха още тогава, в началото на месеца, че ще сезират Конституционния съд (КС) заради нарушения в процедурите, а днес обявиха, че в рамките на деня ще го направят.

Предисторията

Чл. 6 от Бюджет 2018 г. бе текстът за бюджета на Министерския съвет. При гласуването НС прие предложение за изменение на текста от социалиста Васил Антонов. То предвиждаше отпускането на този над един милион лева за двата храма. Депутатите одобриха идеята на Антонов и при първото гласуване, и при прегласуването на текста - по процедурата, записана в чл. 71 от парламентарния правилник, където изрично пише, че "резултатът от повторното гласуване е окончателен". 

След като предложението на социалиста бе прието, а останалите поправки на други депутати - отхвърлени - Народното събрание трябваше да гласува окончателния текст на разпоредбата - текста на вносителя за чл. 6 с одобрената вече промяна. Тук обаче от ГЕРБ гласуваха "против". Настана суматоха, Данаил Кирилов поиска отлагане на текста и така се стигна до разглеждането на казуса за следващия ден.

От ГЕРБ настояха, че няма да минат гласуваните вече допълнителни пари за храмовете. И измислиха процедура, по която да отхвърлят приетото предложение на Антонов. Това се случи въпреки поисканата почивка, въпреки провелия се Председателски съвет и въпреки че преди това Йордан Цонев от ДПС им бе подсказал как могат да излязат от ситуацията, без да нарушат правилата.

В продецура "прегласуване" на чл. 6 от бюджета, заедно с промените на Антонов, ГЕРБ се обявиха "против". Така на практика бе отхвърлен целия бюджет на Министерския съвет. Според юристите на управляващите обаче това не било така - можели да гласуват текста на вносителя наново - само че без предложението на Антонов. 

Практиката

Оказа се, че вече има решение на КС по много сходен на този казус, от 2007 г. Става дума за текст от Закона за здравното осигуряване. Залата е приела предложения за промяна на първоначалния текст на вносителя, направени от депутати, но въпреки това парламентът гласува отново текст, който по същество повтаря този на вносителя, но без гласуваните вече редакции. 

Ето какво пише в анонса към Решение №3 от 2007 г. по дело №2 на КС от същата година:

"Недопустимо е да се извършва трето гласуване на разпоредба, чийто текст възпроизвежда първоначалното предложение на вносителя на законопроекта, след като предложените от народните представители допълнения вече са били приети на две гласувания."