Жандармест и двама полицаи са получили леки наранявания и охлузвания, докато служители на МВР оказваха съдействие на общинските власти в кв. „Лозенец“ в Стара Загора. Това съобщи официално МВР, часове след като в махалата избухнаха бунтове заради събаряне на незаконни постройки. Тримата пострадали са прегледани, оказана им е медицинска помощ.

Срещу двама жители на квартала, мятали предмети по представителите на реда, е образувано бързо производство по чл. 131 ал. 1, вр. чл. 130 от НК (за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице, който предвижда от 1 до 5 г. затвор). Те са задържани за 24 часа. Материалите по случая ще бъдат докладвани в прокуратурата.

Напрежението в квартал "Лозенец" в Стара Загора ескалира рано тази сутрин, когато багери започнаха събарянето на 55 незаконни постройки. Хората от квартала нападнаха дошлите на място полицаи и жандармеристи, което не успя да попречи на събарянето.

В един момент стотина роми се покачиха на покрива на къща и заявиха, че няма да слязат дори с цената на живота си. Те започнаха да хвърлят керемиди и отломки по наобиколилите ги жандармеристи и полицаи.

Избухналото гражданско неподчинение доведе до няколко ареста. 

Жителите на квартала, някои от които надянали качулки, обвиниха общината, че постоянно ги лъже.

"На изборите обещаха, че ще узаконят"

"Кметът Живко Тодоров каза да гласуваме за него, а сега праща багерите"

"Защо преди изборите не дойдоха, а сега"

Това са част от репликите на собствениците на незаконните постройки.

Заповедта на кмета Живко Тодоров за събаряне на 55 незаконни къщи е още от месец септември миналата година. Изпълнението й бе отлагано няколко пъти заради наближаващата зима. Напролет акцията отново бе отложена - този път заради изборите и невъзможността на полицията да гарантира сигурността. Това доведе до два протеста - За и Против акцията.

Община Стара Загора бе обявила, че в 7:30 сутринта на 21 юли акцията най-после ще бъде осъществена. Предварително хората бяха призовани за опразнят къщите си. Събарянето започна, но доведе до сблъсъци. 

По-късно част от квартала бе отцепена и представителите на медиите бяха оставени отвън. Екипи изключват тока и водата на къщите, които предстои да бъдат съборени. Странното при тези сгради е, че те имат улични номера, партиди за ток и вода, а собствениците им са адресно регистрирани там. 

Като видяха, че няма да им се размине, по-добросъвестните жители на квартала започнаха сами да изнасят покъщнината си, някои дори се включиха в събарянето.

Напрежението утихна към 8.30 ч., когато стана ясно, че този път амнистия няма да има.

Според БГНЕС съборените днес къщи са 20, а утре акцията ще продължи, докато се стигне до обявената бройка от 55, с което тази част от акцията ще приключи. Цялата бройка е 300 къщи, но за другите се изчакват пълните законови процедури да преминат.

"Не можем да чакаме една трагедия като във Варна да се случи в Стара Загора, за да се предприемат мерки и ние трябва да бъдем абсолютно безкомпромисни към погазването на закона, без значение от етническа принадлежност, религия и т.н.” 

Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров в интервю за агенция "Фокус". Според него нито един жител на квартала не е гласувал за него и това лесно може да се провери в ЦИК. Той припомни, че процедурата е започнала преди 2 години и са минали всички законови процедури - издаване на заповеди, обявяване влизане в сила и в този смисъл законът е спазен.

„Тези постройки са построени незаконно в парк „Борова гора”. По закон в парк не може да се строи и затова сме предприели мерки. Там не могат да бъдат узаконени тези постройки”, подчерта Тодоров.

Той допълни, че в гората, която е в близост до въпросните постройки, се извършва незаконна сеч и палежи, което е довело и до категоричната необходимост от предприемането на мерки. 

Междувременно жителите на ромския квартал във Варна - "Максуда" заплашиха с гражданско неподчинение, ако общината продължи с принудително събаряне на незаконните им къщи. "Максуда" бе един от най-пострадалите квартали при наводнението в Североизточна България, а незаконните ромски постройки бяха сочени като част от виновниците за размерите на трагедията.