Разглеждаме стрелбата по 43-годишния Иво Стаменов – директор на отдел „Фискален контрол” в Национална агенция по приходите, като посегателство не към конкретен високопоставен държавен служител, а като изстрел към държавата и държавността.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет след среща при премиера, предаде БГНЕС.

Получихме уверение от Агенция „Митници” и НАП, че добрите резултати ще продължат и през следващата независимо от наглото посегателство върху държавен орган“, каза Горанов.

На срещата при Борисов присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Валентин Радев, шефовете на НАП и Митници.

За първи път от много време има посегателство, което не се изчерпва само до чертата на запален личен автомобил, за първи път има посегателство изключително нагло и демонстративно и на което трябва да се отговори изключително твърдо от държавата”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Посегателството и опитът за убийство не е свързан с личния живот на данъчния служител и няма лични мотиви.

То е свързано с изпълнението на служебните му задължения и е свързано с това, че те са били изпълнявани съвестно. Това посегателство не е само посегателство лично спрямо него, очевидно е, че със своите служебни задължения той го е предизвикал. Това обаче е сигнал зловещ към всички негови колеги и към всички, които работят за държавата“, каза Цацаров.

Главният прокурор добави, че целта на днешното събиране и на всички действия след днес са свързани с това, че „държавата ще отговори твърдо на това, ще отговори твърдо, така, както трябва да отговори“.

Държавата ще трябва да покаже оттук насетне, че е на мястото си и че е в състояние да защити тези, които работят за нея“, продължи главният прокурор.

Вътрешният министър Валентин Радев обяви, че са изпратени три сигнала.

Първият е, че простреляният Иво Стаменов е в добри ръце във ВМА. Вторият сигнал бе даден от премиера и всички от НАП и митници чуха че държавата е зад тях. Третият – към тези, които стрелят. Това е изстрел срещу държавността. Ние сме решени да стигнем до края – да открием не само извършителя, а и този който е направил поръчката“, заяви още Радев.

43-годишният Иво Стаменов беше прострелян на 18 декември на ул. „Дунав” в центъра на София. Той е във Военномедицинска академия.