Снимката на сирийско бебе, загубило едното си око след въздушен удар, нанесен от силите на режима, е в центъра на нова кампания за солидарност в социалните мрежи.
Много интернет потребители споделят свои снимки, в които закриват с ръка едно от очите си, съобщава АФП.

От няколко дни хаштагът "#СолидарностСКарим" (#Solidarity with Karim) е все по-споделян в туитър и фейсбук, след кампания, започната от фотографи на свободна практика в Източна Гута, последния бастион на бунтовниците близо до Дамаск.

При въздушен удар в този регион на 29 октомври бебето, което тогава е на 40 дни, е тежко ранено в едното око, а майка му е убита, съобщиха семейството му и лекарят, който се е грижил за него.

В Източна Гута живеят около 400 хил. души, градът е под обсадата на правителствените сили от 2013 г., напомня Би Би Си.

Въпреки че районът е "зона на деескалация", нападенията са зачестили през последните дни.

Международният комитет на Червения кръст в понеделник съобщи, че ситуацията в района е достигнала "критична точка" като животът там "бавно става невъзможен".

Близо 500 души чакат да бъдат евакуирани за животоспасяващо лечение. Има недостиг на храна, гориво и лекарства, а студеното време още повече ще влоши ситуацията.

Снимки на раненото бебе Карим се появиха още в края на ноември. Но кампанията "#СолидарностСКарим" (#SolidarityWithKarim), която иска да даде гласност за това, което се случва с децата в обсадения град, започна активно миналата седмица. Неин инициатор е Амер ал- Мохилбани, журналист на свободна практика.

"Целта на кампанията е...да се покаже бебе, което загуби окото си и майка си", казва той пред АФП.

Бащата на момченцето Абу Мохамед обяснява пред Анадолската агенция, че Карим има нужда от "постоянна грижа".

Хаштагът #SolidarityWithKarim е бил използван повече от 26 хил. пъти от понеделник. Снимки на Карим са споделени стотици пъти в различните социални платформи. Много сирийски потребители сложеха снимки на самите себе със закрито ляво око в знак на солидарност с детето.

Членове на Асоциацията на независимите лекари, турска неправителствена организация, която ръководи болници в частта от Сирия под контрола на бунтовниците, също публикуваха снимки на сирийски медици.

Историята на Карим излезе извън пределите на Сирия, привлече вниманието на политици, журналисти и активисти в цял свят.

Екипът на германския всекидневник "Билд" се снима, за да "направи изявление" за продължаващото насилие в Сирия.

Кампанията стигна до Съвета за сигурност на ООН. Постоянният представител на Великобритания Матю Райкрофт публикува своя снимка със закрито око с ръка.

"Предупреждаваме за опасностите от бездействието, което води до смъртта на още хора. Още училища ще бъдат бомбардирани. Още деца ще бъдат ранени", написа Райкрофт в туита, който придружава снимката.

Той призовава за слагане на "край на бомбардировките и обсадата на Източна Гута". Турски министри, чиято страна подкрепя в Сирия бунтовниците срещу режима на президента Башар ал Асад, също публикуваха в Туитър снимки на раненото бебе.

Това не е първият път, когато съдбата на бебе доведе до голяма кампания в социалните медии.

В началото на тази година подобна кампания имаше в Йемен, където потребителите споделяха свои снимки с едно затворено око в знак на солидарност с младо момиче, което беше ранено и останало сираче, след удари на ръководената от Саудитска Арабия коалиция, която се бие срещу хутитите.