Неизвестен инвеститор или инвеститори са направили залог за 1 млн. долара, че биткойнът ще поскъпне до края на следващата година до 50 000 долара - близо три пъти над текущите цени според фючърсните и спот пазарите на водещата криптовалута. Това съобщи "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БНР.

Всекидневни записи за търговия, публикувани в сряда вечерта от LedgerX, стартиращ електронен пазар за биткойн деривати, показват, че неидентифициран търговец или група от търговци са закупили биткойн "кол" опции (право за покупка на биткойн в бъдеще на дадена цена) с падеж през декември догодина. Самият залог е за "кол опции" за цена на биткойн от 50 000 долара, като подобен залог е първия по рода си на борсата LedgerX.

За тези биткойн опции са били са платени малко под 1 млн. долара в рамките на последните 24 часа. Парите ще бъда загубени от неизвестните инвеститори, ако към датата на падежа - 28 декември догодина, цената на 1 биткойн е под 50 000 долара. Ако котировката на основната криптовалута се покачи над това ниво в края на посочения срок, опциите ще дадат на техните собственици право да закупят 275 биткойна на тази цена.

Според данни на Coindesk, основната криптовалута се търгуваше около 16 280 долара в сряда вчерта, което е с над 1500% спрямо цената в началото на тази година, въпреки че скептици като икономистът, притежаващ нобелова награда, Джоузеф Стиглиц, определят това като "ценови балон" и твърдят, че цената на биткойн неизбежно ще се срине.