Столичният общински съвет одобри днес сделката за приватизация на "Общинска банка" по време на последното си заседание за годината.

Точно 45 от 54 съветници подкрепиха решението да бъде одобрена офертата за приватизация на 67,7% от акциите на трезора, които сега са собственост на общината. Само 9 съветници бяха "против", нито един не се въздържа. "Против" гласуваха общински съветници от БСП и "Сердика". Представителите на ДСБ пък въобще не участваха в гласуването, макар че бяха на заседанието.

Единственият кандидат-купувач е „Новито Опортюнитис“ - фирма, регистрирана в Лихтенщайн за участие в конкурса, която е 100% собственост на фонда CAIAC Fund Management AG - регистриран също в Лихтенщайн. Ценовата оферта е малко над минимума, поискан от Столичната община - 46,5 млн. лв., или 350 000 лв. над заложеното в приватизационната документация. С тях новите собственици ще получат 67,6% от капитала на банката.

Следващата стъпка за финализиране на приватизацията е тя да бъде одобрена от БНБ. КЗК вече позволи сделката, а решението на СОС днес е базирано на положително становище за попадената оферта от Столичната агенция за приватизация и инвестиции.

Идеята за приватизацията на "Общинска банка" дойде през лятото, когато общинският съветник от листата на Реформаторския блок Трайчо Трайков внесе доклад за старт на продажба. Аргументите му бяха свързани с "подходящата икономическа среда" и това, че няма причина общината да притежава своя банка. Столичният общински съвет я прие и Столичната агенция за приватизация и инвестиции се зае с процедурата. 

Решенията и за старт на приватизационна процедура, и за одобряване на офертата на "Новито Опортюнитис" се случват, докато в съда все още не е приключило делото дали общината има контролен пакет от акциите или собствениците на останалите малко на 22% от капитала могат да блокират решения. В миноритарния дял участват фирми, близки до бизнесмена Христо Ковачки, а делото за устава на банката се води от далечната 2011 г. И още няма решение на първа инстанция.

Именно заради риска да купувача, произлизащ от евентуално решение на съда в полза на миноритарните собственици, при което може да се окаже, че акциите на общината не са контролен пакет, цената на продажбата им е занижена с 18%. Това става ясно от документацията.

От БСП се обявиха против приватизацията въобще, а от ГЕРБ ги контрираха, че това било "политическо решение, взето извън СОС от централата на БСП", а не решение в интерес на общината. От ДСБ също се обявиха против, въпреки че един от вносителите и на днешния доклад е Трайков, както и съветници от ГЕРБ и СДС - общо десетина души. От ДСБ попитаха дали някой има яснота кой всъщност стои зад купувача и попита управляващите вярват ли, че решението на БНБ за продажба ще е в интерес на гражданите, след като сме видели как работи надзорът при случая КТБ.

Защо за решението ще бъде сезирана прокуратурата?

Представителят  на "Нормална държава" в Столичния общински съвет Войслав Тодоров и лидерът на формацията, бивш общинар, депутат и зам.-министър на финансите Георги Кадиев обявиха ,че ще сезират прокуратурата за приватизационната процедура. Според изчисленията заради взети неясно защо данни за капитала от началото на 2015 г., вместо от края на 2016 г. цената на акциите на общината е искуствено занижена с 8 млн. лв. поне.

"Формулата за оценката на първоначалната цена в конкурса използва данни за капитала на банката от 82 млн лв, приблизително колкото е бил общо капиталът ѝ към 01.01.2015г. Към 31.12.2016г. обаче собственият капитал на банката е 96,469 млн лв. Използването на по-ниските начални данни намаляват минималната цена в конкурсната документация с 8 млн
лв, пряка щета за приходите на Столична община. От "Нормална държава" считаме, че умишлено са използвани грешни стартови данни, за да се облагодетелства конкретно избран краен собственик на банката.",
заявяват от формацията.

Другият съмнителен момент в процедурата бил, че е имало ограничение за кандидатите - те е можело да бъдат само от Европейската икономическа общност, без обяснение защо на практика се дискриминират банки от САЩ и Япония, например, ако биха проявили интерес към "Общинска банка". С приетите критерии не можеше да кандидатства и банка или кредитна институция от Швейцария. Но няма проблем за компания от Лихтенщайн, какъвто е случаят. Третия мотив е липсата на произнасяне по делото за устава на банката и контролния пакет акции. Заради товва Кадиев и Тодоров ще сезират прокуратурата.