Новогодишните календари, които скоро бяха публикувани в Северна Корея, не споменават въобще рождения ден на вожда Ким Чен Ун, това се случва шест години, след като той се качи на власт.

Рожденият ден на Върховния лидер, който се смята, че е на 8 януари, изглежда ще бъде обикновен работен понеделник в комунистическата страна. Това сочи календарът за 2018 г., показан по  японския тв канал Tokyo Broadcasting System (TBS).

Рожденият ден на бащата му Ким Чен Ир се празнува на 16 февруари всяка година като Ден на изгряващото слънце, докато рожденият ден на дядо му Ким Ир Сен, който е на 15 април, се отбелязва като Деня на слънцето.

И двата национални празника се отбелязват още от времето, когато двамата предшественици на Ким са били живи, но не е ясно защо досега рожденият ден на настоящия вожд не е публично оповестен и потвърден, и не се чества като национален празник.

8 януари е ден съвсем обикновен в новия календар на Северна Корея за 2018 г.

Най-скоро Северна Корея направи нещо като признание за рождения ден на Ким през 2014 г., когато в Пхенян беше Денис Родман, който изпя "Честит рожден ден".

Докато зрителите извън Северан Корея тогава видяха цялото видео, хората в страната само научиха, че бившата звезда на НБА е изпял "специална песен на Ким".

Календарите за 2018 г., до които са се добрали от TBS, могат да бъдат намерени в хотели и книжарници в Северна Корея, както и в малкото севернокорейски ресторанти в чужди държави. Снимките са на различни продукти, които се произвеждат в комунистическата държава. Предишните календари са били основно с военни снимки на фамилия Ким. Сега има нещо като реклама на страната.

Ким Чен Ун и Денис Родман на предполагаемия рожден ден на севернокорейския вожд през 2014 г.

Един определен продукт, рекламиран в новото издание, предизвиква силно забавление.

Това е "здравен часовник", той е на страницата за месец септември. Според описанието той е конструиран да подобрява кръвното налягане и да засилва имунната система. Това става като се използва светлината, която минава през дупката в дясната част на неговата лицева страна. По ирония дупката обаче е точна там, където трябва да е датникът на всеки аналогов часовник. 

Странният часовник, изобретен и рекламиран от Северна Корея.