Вчера поискахме спиране на опорочената процедура за продажба на Общинска банка, защото настояваме банката да има ясен собственик. Днес очаквано СОС одобри приватизацията й, без да знае и да иска да знае кои са инвеститорите, които реално ще получат контрол върху мажоритарния дял в банката.

45-има от общинарите гласуват „за“, без да задават неудобни въпроси. Защо тези представители на софиянци не искат да знаят кои са реалните собственици във фонда? Защо бързат толкова? Защо участват в процедура, която заобикаля изискването купувачът да е с ясна собственост?

Сега е на ход БНБ. Народната банка трябва да изиска пълната информация и да разкрие реалните собственици. "Да, България" ще настоява това да се случи.
 
 
Наред с това е крайно време СОС да осигури пълна прозрачност кой и как гласува при вземане на решения и на сайта на общинския съвет това да е навременна и достъпна за всички граждани информация. Поддържането на непрозрачност за това кой и как е гласувал е бягство от отговорност. Ще се обърнем към общинските съветници с искане да се установи нормално публично отчитане кой как е гласувал за всяко отделно решение в реално време и това да стане преди одобряването на бюджета!

* Коментарът е от фейсбук профила на Христо Иванов. Заглавието е на редакцията.