Какво беше последното, което свърши парламента за тази година? Да опровергава медийни заглавия за масово подслушване на политици магистрати и журналисти. А инициативата за това - неясно според кой законов текст - дойде от главния прокурор Сотир Цацаров. След негово писмо "по повод изявления на г-н Бойко Рашков за тежки нарушения при прилагането и използването на СРС" днес, точно според написаното от Цацаров, на съвместно заседание на две парламентарни комисии  - за контрол над службите и вътрешната комисия - бе изслушан самият Рашков и членовете на бюрото за контрол на СРС, което той ръководи. На заседанието присъстваха още инициаторът на срещата в парламента Цацаров, вътрешният министър Валентин Радев, висши магистрати.

Любопитно е, че дори опозицията не намери нищо нередно в свикаването на заседание на парламентарни комисии по инициатива на главния прокурор.

Това бе третото изслушване на Рашков по въпроса с нарушенията при използването на СРС. Досега той бе изслушан в комисията за контрол над службите, както и от пленарната зала. Последното се случи въпреки волята на управляващите от ГЕРБ, които всячески се опитаха Бойко Рашков да не присъства на разглеждането на доклада на Бюрото за СРС, което оглавява. В крайна сметка видяха, че това не е добра идея.

Самият Рашков в началото на изявлението си днес попита защо се налага трети път да бъде изслушван по един и същи въпрос. Шефът на комисията за контрол над службите Димитър Лазаров му отговори, че от последното му изслушване досега са се появили "медийни заглавия", които внушават, че у нас се подслушва масово. Шефът на вътрешната комисия Цветан Цветанов пък обясни, че по време на изслушването на Рашков в пленарната зала той самият е бил в чужбина, а точката е била вкарана извънредно по искане на БСП.

В изложението си Рашков отрече да е използвал термина "масово подслушване".

"Става дума за анонс в една или две телевизии, който се поде от медиите. Няма логика с термина "масово подслушване" и това, което е докладвано от мен в пленарна зала. Не съм правил внушения", заяви Рашков.

Той все пак повтори казваното и преди от него, че има много констатации за нарушаване на човешките права в нашата страна.

"Това подлежи на доказване много лесно, когато със СРС в грубо нарушение на закон са ограничавани основни човешки права", поясни Рашков.

И допълни, че бюрото има три отказа от ДАНС за достъп до стартовата информация за използване на СРС и тези случаи и до момента са останали недовършени. Рашков изтъкна още, че съдилищата са заливани от искания за СРС, които не отговарят на закона. Според него обаче съдът си върши добре работата и за това говори високият процент откази на такива искания.

Самият Цацаров отрече да е забранявал достъпа на Бюрото до веществени доказателствени средства.

"Да се спекулира, че главният прокурор е блокирал достъпа на Бюрото до веществени доказателствени средства и така му е попречил е меко казано неистина. Изключително силно в публичното пространство от Бойко Рашков бе посочено, че Прокуратурата блокира работата на Бюрото", заяви Цацаров.

И допълни:

"Моля, да не се живее със самочувствието, че на сигналите на председателя на Бюрото трябва да реагира главният прокурор. Законът не е такъв. Всеки сигнал отива в компетентната прокуратура и тя се произнася с постановление. Когато бъде обвинявана институцията, която ръководя, моля да се работи с факти".

От изказването му прозвуча внушение, че Рашков се изявява като "последна инстанция". На което самият Рашков отговори, че главният прокурор се държи като такава инстанция.

"В публичното пространство се създаде усещането за масово подслушване", заяви Цветанов.

И поясни, че целта на днешното заседание е да запознае обществеността чрез медиите и да се постигне максимална прозрачност. Цветанов се обърна към Рашков, цитирайки му медийни заглавия.

"Г-н Рашков, понеже казахте, че никога не сте използвали термина "масово подслушване" и никога не сте казвали за такива неща си направих труда да проверя какво е излизало в медиите. Цитирам дословно заглавие от една медия: "Бойко Рашков информира парламента за хиляди нарушения на СРС". Ето затова смятам, че трябва да бъдем много внимателни с начина, по който водим дискусия. Не всеки е добронамерен. Някои търсят да противопоставят институциите и Бюрото", каза Цветанов.

На което Рашков отговори:

"Не мога да командвам телевизиите да правят един или друг анонс, ако можех щях да ги изкомандвам, но не мога".

И допълни, че няма как да става дума за хиляди нарушения, защото лицата, които се наблщдават, са три хиляди.