Първото голямо политическо събитие за новата година ще бъде готвеният от БСП и ДПС вот на недоверие. Той ще бъде по темата за корупцията. С едно от последните си гласувания в края на миналата година обаче социалистите дадоха доста протиовречив сигнал. И с основание се подвига въпросът: дали пък темата на вота не трябва да бъде друга.

БСП подкрепи текста в закона за корупцията, според който авторите на недоказаните сигнали могат да бъдат дадени на съд. По този начин социалистите заедно с ДПС и "Обединени патриоти" създадоха сериозна пречка пред ефективната борба с корупцията. Още по-иинтересно е, че депутатите от ГЕРБ гласуваха против този текст. Така тези, срещу които ще бъде внесен въпросният вот, изглеждат по-големи борци срещу корупцията от онези, които ще го внасят.

Пред Клуб Z депутатът от БСП Филип Попов обясни, че е гласувал "за" този текст, тъй като все някой трябва да носи отговорност за "доноси".

"В закона бе прието, че антикорупционният орган няма да носи съдебна отговорност за недоказани сигнали. При това гласуване аз подкрепих текста, според който органът носи такава отговорност. След като това не бе прието, подкрепихме текста, според който такава отговорност ще има за подателите", каза Попов.

Според него обаче не е задължително, че подателят на всеки сигнал, по който не е започнало производство, ще подлежи на съд. Попов смята, че този текст важи само за откровените доноси.

Други червени юристи обаче заявиха, че не са подкрепили налагането на съдебна отговорност за подателите на сигнала. Според тях отговорността трябва да е за антикорупциония орган, тъй като в крайна сметка той решава по кой сигнал да започне проверка и по кой не.

Сигналите за корупция са най-деликатната тема в новото антикорупционно законодателство още от миналия мандат. Тогава екипът на вицепремиера Меглена Кунева изготви законопроект, според който антикорупционният орган щеше да приема и анонимни сигнали. Всички партии, освен ГЕРБ, бяха против и законът така и не стигна до второ четене. В този парламент и ГЕРБ, и БСП бяха единодушни, че анонимни сигнали няма да се подават.