Данните от старите (сиви) автомобилни талони изключително трудно се подават от масива на КАТ - а без това вече не можете да сключите застраховка "Гражданска отговорност". Това сигнализираха читатели на Клуб Z, след като кампанията е в разгара си.

След дългогодишни напъни на Ралица Агайн - шеф на Комисията по финансов надзор, от 11 ноември всеки застраховател, за да ви напише задължителната полица, "тегли" данните на колата от МВР. 

"Първо имаше две денонощия, в които никой не можеше да направи нито една "Гражданска", казаха пред Клуб Z застрахователи, пожелали да не ги споменаваме.

Целта е благородна: МВР вече е свързано с Гаранционния фонд, а това сваля до минимум вероятността от фалшиви полици, както и контролиращият на пътя полицай директно има на таблета си информация дали вашата "Гражданска" е истинска, или само имате стикер...

Откъде обаче идва проблемът.

Няма срок, в който да сте длъжни да смените старите картонени талони на МПС-то, освен ако не правите прехвърляне. И въпреки че са законни, типично по нашенски новите талони (или "свидетелство за регистрация", както е правилно) са с 8 цифри. А старите - с 6 цифри и буква. Естествено - на кирилица.

При вкарването на тези данни системата на КАТ често прави проблеми, освен ако не напишете буквата главна, поясниха застрахователи. И да внимавате да не е на латиница - например "Х" да не е "Хикс", "С" да не е "Це" и т.н.

Всъщност виновни няма. Масивът на КАТ си има цялата информация, но е безразборно написана - според уменията и възможностите на служителя, който някога е правил първата регистрация на МПС. Проблемът на хилядите агенти и гишета, на които се сключва задължителната "Гражданска отговорност", е, че трябва да отгатнат всички букви и цифри и те да са съвършено точни.

Проблеми има още с изписването на дамите на бащинско и по мъж име с тире (КАТ не ги е приел така, а слято), изтрити цифри или... гениалното БГ изобретение на старите талони: при западните автомобили, където номерът на рамата е дълъг с много букви и цифри, той отива на сгъвката на картончето и задължително 2-3 знака са изтрити. 

Застрахователите срещат проблем да отгатнат и как точно КАТ ви е "запомнил", когато собственикът е име на фирма с множество кавички, тирета и - недай, Боже - чужди думи.

Също толкова "забавно" е и с различна земеделска техника, която се води на отчет не в МВР, а в Министерството на земеделието. Но пък и тя има нужда от "Гражданска".