Полицейските протести продължиха днес по ГКПП на страната въпреки отчетения от МВР напредък на преговорите за заплати. 

Въпреки отпускането на 480 лв на човек като коледна "награда" и даването на 5 % за решение на проблема

Във вторник след среща при министър Валентин Радев синдикатите подписаха всичко на всичко една обща декларация - увеличението от 1 януари да бъде еднакво за всички.

"В интерес на истината не мога да кажа ,че сме се разбрали за каквото и да е", каза на другия ден Валентин Попов от СФСМВР.

Той допълни, че дори му е трудно да каже с колко е увеличението от 1 януари. Общата отпусната сума е 55 млн., но от нея трябва да се извадят социалните осигуровки, които са тайна, отбеляза синдикалният лидер. Затова Попов смята, че става въпрос за 50 - 50 и няколко лв. увеличение на всеки служител.

Те искаха 15 % върху заплатите, и то със задна дата. Според Попов при такива параметри на отпуснатите суми дори нямат за какво да преговарят.

Лидерът допълни още, че не става въпрос само за пари: другите две искания са моментални промени в Закона за МВР и подготовка за писане на чисто нов закон.

"Тези искания не са изпълнени - логично е нашите протести да продължат", каза той.

Той обяви, че няма да препречват ГКПП-та, както и напомни на ръководството, че сигурността на страната не страда, защото полицаите протестират в свободното си време.

"Следвайки обявената през месец юни 2017 г. програма, СФСМВР продължава протестните си действия на 22 декември 2017 г. – професионалния празник на служителите в ГД “Гранична полиция“, които ще са концентрирани около граничните контролно-пропусквателни пунктове", написаха на фейсбук страницата си синдикалистите.

Ето и местата на стачни действия днес, според СФСМВР.

В 11.00 часа началото на протеста ще бъде поставено от членовете на СФСМВР на ГКПП „Станке Лисичково“, ГКПП „Стрезимировци“ и пред РДГП „Елхово“. 

В 11.30 часа ще започнат протестите на ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Илинден“. 

В 12.00 часа ще е началото на протестите на ГКПП „Дуранкулак“, в град Русе на пл. "Свобода" и в град Сливен пред РУ – Сливен.

Протестният маратон на 22 декември 2017 г. ще бъде закрит в 18.30 часа в град Варна на площада между "Транспортна болница" и Митница - Варна.